Fakta: Ted Gärdestad

Född: 18 februari 1956 i Sollentuna.

Död: 22 juni 1997 i Sollentuna.

Bakgrund: Komponerade sin första låt – "Sollentunavalsen" – redan som sexåring. Gjorde tv-debut i SVT:s "Circus minimum" som åttaåring. Det stora genombrottet kom när Ted Gärdestad var 15 år gammal. Debutskivan "Undringar" gavs ut 1972. Skrev musiken till sina låtar själv, medan brodern Kenneth ofta skrev texterna.

Mest kända låtar: "Jag vill ha en egen måne", "Sol vind och vatten" och "Satellit".

Kuriosa: Var i ungdomen en lovande tennisspelare och rankades som 17-åring som tvåa i sin åldersklass i Sverige efter Björn Borg.

Aktuell: Skulle ha fyllt 60 den 18 februari, vilket SVT uppmärksammar med programmet "Ted Gärdestad – för kärlekens skull" som sänds den 21 februari. I februari hålls också ett antal hyllningskonserter, bland annat ger sig Timo Räisänen ut på en turné med Ted Gärdestad-tolkningar.

Det är nästan 20 år sedan Ted Gärdestad tog sitt liv. Men hans låtar lever kvar starkt och hörs ofta på radio än i dag.

– Låtarna är tidlösa och har väldigt hög status än i dag. Det görs hyllningskonserter och hyllningsplattor med stora artister. Alla vill sjunga hans låtar, säger journalisten Susanne Cederberg, som har gjort minnesprogrammet "Ted Gärdestad – För kärlekens skull".

Ted Gärdestad slog igenom när han bara var 15 år och blev snabbt en tonårsidol. Under sin karriär fick han en mängd hitlåtar, medverkade i Melodifestivalen fyra gånger och vann en gång. Samtidigt var han en sökande person, som bland annat gick med i en sektliknande rörelse och led av depressioner.

Han blev snabbt en älskad artist. Extremt igenkänd och påpassad, som en dåtidens Justin Bieber. Men han trivdes inte riktigt med offentligheten. Hans bror Kenneth berättar i programmet att Ted sade: "Alla vet vem jag är, men jag vet inte själv vem jag är. Jag är bara figuren Ted".

Med anledning av 60-årsdagen sänder SVT minnesprogrammet, där bland andra brodern Kenneth Gärdestad, dottern Sara Zacharias, Björn Ulvaeus och Per Ragnar delar med sig av sina minnen.