Fakta: "American Idiot"

Musikalen bygger helt på det amerikanska punkbandet Green Days album från 2004 med samma namn. Efter urpremiären på Broadway 2010 har musikalen spelats i en rad länder. Den svenska uppsättningen hade premiär på Malmö Opera i februari förra året. Då svarade Philip Zandén för regin. Det gör han även när musikalen spelas på Cirkus i Stockholm från den 20 februari till den 9 april. Ny huvudrollsinnehavare är Viktor Norén.

Steget från popstjärna, nu senast i State of Sound, till debuten som musikalartist på Cirkus i Stockholm är inte så långt som man kan tro, enligt Viktor Norén. Bara att gå ut på scenen är att gå in i en roll.

Inte lättsamt

"American idiot", är heller ingen lättsam amerikansk underhållning utan en punkmusikal om unga människor som söker sin väg bort från den skitiga förort som de föddes i. Handlingen drivs framåt av Billy Joe Armstrongs låttexter. Både musikaliskt och innehållsmässigt ligger rollen som Johnny nära Viktor Norén.

– Johnny är en poet och konstnärssjäl som känner att han har i stort sett allt emot sig, han blir väldigt frustrerad över att det är den här given i livet han fått. Han lever ut den här frustrationen i sin konst och det tar honom vidare.

Känner trygghet

Viktor Norén refererar till sin egen uppväxt i Borlänge på 1990-talet där han startade Sugarplum Fairy med bland andra Kristian Gidlund. Brodern Gustaf Norén sjöng i Mando Diao. Hemstaden brottades med kriminalitet och knark. Viktor Norén och hans vänner ville vidare.

– Tryggheten för mig är att jag känner den här karaktären i mig, jag vet att jag kan göra honom. Jag hade inte kunnat göra "Kristina från Duvemåla" för jag kan inte relatera till den.

Kan du omfamna Green Days musik?

– Absolut. "American Idiot" var ett soundtrack för min generation. Albumet kom 2004 när jag var 19 och flyttade till Stockholm. Det var ett soundtrack till mina drömmar och en uttalad inspiration till den första skivan som Sugarplum Fairy spelade in i Stockholm. Då hade jag förstås ingen aning om att jag tolv år senare skulle stå på en scen och spela Jonny.