Fakta: Eurovision Song Contest

Eurovision Song Contest hålls i Globen i Stockholm med semifinaler den 10 och 12 maj och final den 14 maj.

Tävlingen anordnas varje år av EBU, den europeiska samarbetsorganisationen för public service-bolag. Arrangör är Stockholms stad och Sveriges Television.

42 nationer tävlar i årets Eurovision. Siffran var ursprungligen 43, men Rumänien har diskvalificerats sedan det statliga tv-bolaget TVR inte kunnat betala sina skulder på närmare 100 miljoner kronor till EBU.

Sverige representeras av 17-årige Frans Jeppsson Wall från Ystad som framför bidraget "If I were sorry". Låten är skriven av Frans själv tillsammans med Fredrik Andersson, Michael Saxell och Oscar Fogelström.

Finland, som representeras av artisten Sandhja och hennes "Sing it away", är första land ut i den första Eurovision-semifinalen nästa tisdag. Således var hon också den första att kliva upp på Globlens scen när repetitionerna drog i gång under måndagsförmiddagen.

– Jag är väldigt glad, repetitionen gick perfekt och jag känner mig bekväm. Jag är väldigt exalterad över att vara först ut, sade Sandhja när hon mötte pressen efteråt.

"En bubbla"

Hon sade också att hon är "Eurovision-oskuld" och inte har någon relation till tävlingen men att hon redan hunnit bli imponerad av fansens engagemang.

– Det här är en egen värld, en bubbla.

Därefter fick Sandhja svara på frågor om allt mellan himmel och jord från bloggare, reportrar och diverse obskyra radiostationer – om sin mormors mor (en erkänd sångerska i Guyana), om hon är andlig (ja) och om sitt arbete som sjuksköterska (hon känner att hon helar människor med såväl musik som sjukvård).

Tekniska problem

Förutom artisterna är också flera hundra journalister och fans redan på plats i Stockholm. Förväntningarna är högt ställda då Sverige har ett väldigt gott arrangörsrykte.

Många förvånades därför över att ljudet från arenan fungerade dåligt i presscentret under de första repetitionerna.

– Sverige brukar alltid vara så effektivt och skickligt på att arrangera sådana här shower. Men det blir nog bättre, säger William Lee Adams, chefredaktör för den stora Eurovision-sajten Wiwibloggs.

Frans chanser

Han tycker inte heller att scenshowerna övertygar.

– Jag är inte imponerad av led-väggarna. De berättar inte en historia. Golvet är fantastiskt men jag borde inte stirra på det, jag borde stirra på hela scenen. Men det kanske blir annorlunda med de bidrag som kommer senare.

William Lee Adams tycker annars att Island har den bästa låten men tycker att Rysslands show ger bäst helhetsintryck.

Sverige och Frans då?

– Jag trodde att han var en potentiell vinnare efter Melodifestivalen men sedan dess har jag sänkt mina förväntningar. Fansen är splittrade om huruvida hans låt borde vinna. Med det sagt, de som inte följer Eurovision slaviskt tycker att låten är bra. Det bådar gott för honom, säger William Lee Adams.