Fakta: Eva Dahlgren

Född i Umeå 1960, uppvuxen i Nynäshamn utanför Stockholm.

Fick skivkontrakt efter att ha framträtt i "Sveriges magasin" och albumdebuterade 1978. Deltog sedan i Melodifestivalen både 1979 och 1980.

Under 1980-talet gav hon ut en rad album – bland annat "Fria världen 1.989" som innehöll hitsingeln "Ängeln i rummet".

Albumet "En blekt blondins hjärta" från 1991 är hennes största kommersiella framgång – skivan sålde i flera hundratusen exemplar och utsågs till årets album på Grammisgalan. Samtidigt fick hon även grammisarna för årets artist, årets kvinnliga pop/rockartist, årets låt ("Vem tänder stjärnorna") och årets kompositör.

Deltog i "Så mycket bättre" 2011 och var 2014 en av de första artisterna som valdes in i Swedish Music Hall of Fame.

Studioalbum: "Finns det nån som bryr sej om" (1978), "Eva Dahlgren" (1980), "För väntan" (1981), "Tvillingskäl" (1982), "Ett fönster mot gatan" (1984), "Ungt och stolt" (1987), "Fria världen 1.989" (1989), "En blekt blondins hjärta" (1991), "Eva Dahlgren" (1992), "Jag vill se min älskade komma från det vilda" (1995), "Lai lai" (1999), "Snö" (2005), "Petroleum och tång" (2007).

Aktuell med nya albumet "Jag sjunger ljuset", som släpps den 22 april, och konserter i Oslo (26/4), Göteborg (27/4), Stockholm (29/4) och Helsingfors (4/5).

Det är nio år sedan "Petroleum och tång", Eva Dahlgrens senaste studioalbum, gavs ut.

Hon började skriva ny musik redan efter sin medverkan i "Så mycket bättre" 2011 men arbetet med Ingrid Bergman-dokumentären "Jag är Ingrid" kom emellan. Eva Dahlgren anlitades som Super 8-fotograf och det klassiska filmformatets färger och drömska känsla påverkade henne starkt.

– Jag märkte att de låtar som jag hade skrivit inte var riktigt rätt. Jag var inne i Super 8 och jag var också väldigt fascinerad av hela Ingrid Bergman-historien. Det var väldigt mycket känslor, säger hon.

Så Eva Dahlgren skrev nya låtar. Sedan uppstod nästa problem.

– Jag visste inte riktigt hur jag lät, just på grund av att det hade gått så lång tid. Jag hade en vision om hur jag trodde att det skulle låta men att hitta dit, efter att inte ha varit i studion på så många år, det var en väldigt lång process.

"Tufft beslut"

Hon började spela in i New York tillsammans med producenten Nathan Larson och amerikanska musiker men låtarna lyfte inte.

Eva Dahlgren och Nathan Larson tog med sig materialet till Göteborg för att skruva till det med Christoffer Berg, som har samarbetat med Depeche Mode och The Knife, men det kändes inte heller rätt.

– Då var det bara att koppla ur hårddisken, åka hem och börja om igen. Det är ju alltid ett väldigt tufft beslut att ta efter så lång tid, för vad är det som är fel? Är det mina låtar det är fel på eller är det bara så att jag måsta hitta dem från ett annat håll?

Hon letade efter ett ljud som var "både stort och litet och samtidigt ruffigt" och Christoffer Berg tipsade om producenten Johannes Berglund.

– Jag var lite skeptisk och det var nog Johannes också. Men det var något med att han är från Umeå och jag är från Umeå, min pappa sa direkt att "det här kommer att gå fint". Och Johannes hade en fin bakgrundsbild med en västerbottnisk slätt på sin dator och jag kände att "mmh, vi har nog samma vemodskänsla", säger Eva Dahlgren.

Turné i vår

Det visade sig att Johannes Berglund var exakt vad hon hade letat efter. De skrotade allt inspelat material och utifrån Eva Dahlgren egna demoinspelningar skapade de sedan en närmast drömpoppig ljudbild – en helt ny miljö för hennes låtar.

– Johannes är väldigt modig. Jag menar, jag har gjort musik i 35 år och det är väldigt lätt att tro att jag vill göra samma sak hela tiden, att jag låter på ett speciellt sätt. Men han struntade i "En blekt blondins hjärta" och gick vidare.

Resultatet, albumet "Jag sjunger ljuset", släpps den 22 april. Det följs av en kort turné under våren men efter det har Eva Dahlgren inga konkreta planer.

Hon tror dock inte att nästa skiva kommer att dröja nio år.

– Jag vet inte, men det känns som att jag vill skriva på nu. Men det måste verkligen kännas som att det är på allvar och att det betyder någonting. Jag måste kosta på mig det nu efter alla de här åren.