Fakta: Vidare från Andra chansen

Till finalen i Friends arena 12 mars:

Boris René: "Put your love on me"

Panetoz: "Håll om mig hårt"

Saraha : "Kizunguzungu"

Samir & Viktor: "Bada nakna"

Utslagna:

Molly Pettersson Hammar : "Hunger"

Albin & Mattias: "Rik"

Isa: "I will wait"

Dolly Style: "Rollercoaster"

Fakta: Startfältet i finalen

1. Panetoz: "Håll om mig hårt"

2. Lisa Ajax: "My heart wants me dead"

3. David Lindgren" We are your tomorrow"

4. Saraha : "Kizunguzungu"

5. Oscar Zia: "Human"

6. Ace Wilder: "Don't worry"

7. Robin Bengtsson: "Constellation prize"

8. Molly Sandén: "Youniverse

9. Boris René: "Put your love on me"

10. Frans: "If I were sorry"

11. Wiktoria: "Save me"

12. Samir & Viktor: "Bada nakna"

Nå, blev det en rysare? SVT:s tanke var att försöka se till att spänningen i arenan sipprade ut genom tv-apparaterna så att tittarna skulle sitta som på nålar.

Men det var nästan omöjligt att hetta till "dagisduellen" mellan duon Samir & Viktor och dockorna i Dolly Style. Redan på förhand utkristalliserades Samir & Viktor som de självklara vinnarna – på strömningstjänster har låten spelats miljontals gånger och arenan har vibrerat under genrepen.

– Tusen tack till alla som har röstat, ni vet att vi är ingenting utan er, säger en lycklig Viktor Frisk till TT.

Hur deras chanser ser ut i finalen ha de "ingen aning om", men duon har i alla fall målet klart för sig.

– Det enda jag hoppas på är att vi får en bättre placering än förra året, säger Samir Badran och syftar på deras åttonde plats i fjol.

Badran stod även för en reklamkupp när han på scenen tydligt visade märket på sina kalsonger – vilket strider mot SVT:s regler.

Fotbollsspelaren vidare

Den tredje duellen beskrevs på förhand som en av de allra jämnaste och det blev till slut den dansanta fotbollsspelaren Boris René med svängiga "Put your love on me" som drog det längsta strået i matchen mot Albin & Mattias r'n'b-poplåt "Rik".

– Det här är mer än vad jag har förväntat mig. Det är en ganska festlig låt som får många att vilja röra på sig och dansa. Det är nog det som är grejen, säger Boris René till TT.

Sämre gick det för Isa som skulle ta revansch under Andra chansen. Hon var den stora favoriten i deltävlingen i Malmö, men höll inte för trycket den gången. Inför duellen mot Sarahas "Kizunguzungu" hade favoritskapet bleknat en aning och det blev den glada afropoplåten som tog hem duellen.

Afropop diggades

Sara "Saraha" Larsson gillar att afropopen går hem i stugorna. Och hon är glad för att så många fartfyllda bidrag är i finalen.

– Folk längtar efter fest, glädje och dans. Det behövs i människors liv, säger hon.

Fartfyllda gruppen Panetoz har också ett kvitto på att mycket energi uppskattas av många som röstar. De slog ut Molly Pettersson Hammars souldänga "Hunger".

– Det här känns rätt på så många sätt. Vi förtjänar att vara i finalen och låten är hur härlig som helst. Folket har förstått det vi har levererat och vi är jättetacksamma, säger Nebeyu Baheru i Panetoz.

Återigen slogs det röstningsrekord – över sex miljoner röster räknades innan resultatet presenterades.

Om knappt en vecka blir det klart vilket bidrag Sverige skickar från Friends arena till Globen – för Eurovision Song Contest på hemmaplan i maj.