Fakta: Resultat första semifinalen

Vidare:

Azerbajdzjan: Samra – "Miracle"

Ryssland: Sergej Lazarev – "You are the only one"

Nederländerna: Douwe Bob – "Slow down"

Ungern: Freddie – "Pioneer"

Kroatien: Nina Krajlić – "Lighthouse"

Österrike: Zoë – "Loin d'ici"

Armenien: Iveta Mukutjian – "Lovewave"

Tjeckien: Gabriela Gunčíková – "I stand"

Cypern: Minus One – "Alter ego"

Malta: Ira Losco – "Walk on water"

Utslagna:

Finland: Sandhja – "Sing it away"

Grekland: Argo – "Utopian land"

Moldavien: Lidia Isac – "Falling stars"

San Marino: Serhat – "I didn't know"

Estland: Jüri Pootsmann – "Play"

Montenegro: Highway Bend – "The real thing"

Island: Gréta Salóme – "Hear them calling"

Bosnien-Hercegovina: Deen & Dalal featuring Ana Rucner & Jala – "Ljubav je"

Ryssland vill verkligen vinna Eurovision Song Contest i år. Man har skickat superstjärnan Sergej Lazarev till Globen med ett nummer som känns mer påkostat än hela Melodifestivalen.

Allt har dock inte gått friktionsfritt under den vecka som Lazarev varit på plats i Stockholm – redan under sin första repetition ramlade han ner från sin "Heroes"-på-steroider-skärm och den ryska delegationen har inte heller varit helt nöjda med tv-bilderna.

Efter avancemanget var Lazarev märkbart lättad.

– Jag är glad att vi gick till final. Sändningen var fantastisk, om jag ska vara ärlig så var jag nervös men nu är jag så glad, säger han

Flaggkontrovers

Till final gick också en av de andra förhandsfavoriterna – Armeniens Iveta Mukutjian med "Lovewave".

Efteråt handlade dock det mesta om att hon viftade med Nagorno-Karabachs flagga under sändningen – en kontroversiell gest då Armenien och Azerbajdzjan sedan länge befinner sig i en konflikt om området.

– Jag bor i Tyskland, jag är från Armenien, jag är internationell och allt jag vill ha är fred och att sprida kärlek. Det var därför jag viftade med flaggan, säger Mukutjian efteråt om gesten som EBU nu ska "ta en närmare titt på".

Nordiskt fiasko

En annan av favoriterna, Ira Losco från Malta, lyckades också gå till final. Hennes bidrag "Walk on water" är skrivet av ett gäng svenskar – däribland Molly Pettersson Hammar.

Inget av våra nordiska grannländer lyckades kvalificera sig till finalen. Finlands Sandhja inledde hela kalaset, men hennes discodängiga bidrag "Sing away" har till och med kallats för "en katastrof" av experterna i Globen och hon åkte följriktigt ut ur tävlingen.

Däremot trodde många att Islands Gréta Salóme skulle gå vidare men inte heller hennes "Hear them calling" lyckades övertyga tv-publiken.

Inledde med "Heroes"

Årets första Eurovision Song Contest-sändning började annars som fjolårets sista avslutades – med Måns Zelmerlöw och "Heroes".

Den regerande Eurovisionmästaren leder ju årets sändningar tillsammans med Eurovisionsrutinerade Petra Mede. Trots ett mindre strul var Mede och Zelmerlöw nöjda och lyckades, som utlovat, att föra in lite mer humor i det hårt mallade formatet.

– Publiken skrattade på rätt ställen, till och med på några ställen där det inte var meningen, säger Måns Zelmerlöw.