Fakta: De är kvar i "Idol"

Liam Cacatian, 19, Göteborg

Oskar Häggström, 17, Sundsvall

Greg Curtis, 30, Göteborg

Renaida Braun, 19, Nyköping

Rebecka Karlsson, 16, Ekeby

Charlie Grönvall, 26, Stockholm

Adrian Jonasson, 16, Göteborg

Nicole Touma, 21, Skövde

Jesper Petersson, 27, Piteå

Så var de bara nio. 17-årige Feliks Parik från Tyresö fick respass i veckans fredagsfinal efter att inte ha imponerat tillräckligt på tittarna med sin tolkning av Darins "Ta mig tillbaka".

– Det känns inte bra men jag förstår. Folk är erfarna i den här gruppen, sade Parik.

– Jag ville inte åka ur förrän jag var nöjd med det jag gjort, och nu är jag det.

Stående ovationer

Kvällens tema var "hits på svenska", en uppgift som på förhand kunde tänkas vara svår för Greg Curtis som inte varit svenskspråkig särskilt länge. Men han tog sig an temat med en prestation som resulterade i stående ovationer från både publik och jury.

Curtis sjöng Mauro Scoccos "Sara", och även om hans initiala försök att uttala Scoccos namn lät som någonting som kan transkriberas som "Sossos Morosskokkos" så satt sången där den skulle.

– En enorm eloge till dig. Det här var det charmigaste jag sett på länge, sade Nikki Amini.

"Skämskudde"

Quincy Jones III förutspådde felaktigt att Charlie Grönvall eller Nicole Touma skulle få lämna programmet, och Grönvalls framträdande med Håkan Hellströms "Din tid kommer" – i Otto Knows remixversion – tycktes lämna en fadd smak i munnen hos juryn som särskilt tog sikte på hans försök till dans.

– Dagisdansen är under din värdighet, sade Fredrik Kempe.

– Första hälften av framträdandet var bra, andra hälften var inte bra. Det var nästan skämskudde på din dans, sade Nikki Amini.

Men Charlie Grönvall och Nicole Touma, som verkar dras med allt värre halsproblem, klarade sig alltså båda till åtminstone ytterligare en fredagsfinal.