Fakta: Way Out West 2016

Festivalen äger rum i Göteborg den 11–13 augusti.

Utöver festivalområdet i Slottsskogen kommer klubbprogrammet Stay Out Wests spelningar att äga rum på följande platser: Bananpiren, Gothenburg Studios, Pustervik, Hagakyrkan, Nefertiti.

Årets artister i urval:

Torsdag: M83, Talaboman (John Talabot & Axel Boman), The Libertines, Laura Mvula, Morrissey

Fredag: Anderson Paak, Grace Jones, Floating Points, Anohni, PJ Harvey

Lördag: Daniel Norgren, Jamie xx, Seinabo Sey, Skepta, Sia

På den nya scenen Höjden kommer samtals- och föreläsningsprogrammet WOW Talks att äga rum. Bland de inbjudna talarna finns namn som Henry Rollins, miljöminister Karolina Skog (MP), Little Jinder, Clara Henry och Qaisar Mahmood, avdelningschef på Riksantikvarieämbetet.

Festivalbesökarna som hängt på låset möttes av tonerna från Ishi Vus drömska trädgårdselectronica som klingade ut från Dungenscenen vid tvåtiden. Under de tio åren som Way Out West har arrangerats i Göteborg har publiken tacksamt fått stifta bekantskap med liknande nya namn.

Men när det kommer till att lista festivalminnen så säger Göteborgsbon Robin Frantzich, trefaldig Way Out West-besökare, att ett tragikomiskt uppträdande under festivalens första år ligger honom varmt om hjärtat.

– Jag såg The Pogues 2007. Shane MacGowan var sjukt full och fick ledas upp på scen. Jag minns faktiskt inte om han slutförde konserten, jag var nog lika stadig som han var.

Rikard Wannebo, även han från Göteborg, gläds åt att han fick se en ikon uppträda innan det var för sent.

– Jag såg Prince spela här (2011). Det var cool att få uppleva honom innan han dog, säger han.

"Hittade bakväg"

Sissel Roald från Stockholm besöker Way Out West för sjätte gången. Nu när "brottet" är preskriberat delar hon med sig av sitt bästa festivaltips:

– När det var klubb på Världskulturmuseet hittade jag och mina polare en bakväg från skogen så att man kunde komma in utan att stå i kö. Det var som ett litet äventyr i sig, om man får erkänna det.

"Bra åsikter"

Inför årets festival har det spekulerats i om Way Out West närmar sig slutet. Arrangören Luger har inte sagt någonting annat än att festivalen "inte kommer att existera för alltid", men skulle det vara så att den läggs ned så kommer Way Out West att lämna ett tomrum efter sig, menar Robin Frantzich.

– Det är en festival som det i princip aldrig har skrivits något dåligt om, och den står för bra åsikter, bra mat och bra bandbokningar, säger han.