Fakta: Titus Paar

Född: 1984 i Norrköping.

Bakgrund: Spelade in sin första amatörlångfilm, "Guldfeber", som 15-åring. Fick ett mindre genombrott med "Mormor är punkare" 2004.

Aktuell: "The perfect weapon", med bland andra Johnny Messner, Steven Seagal och Vernon Wells i rollerna, har ännu ingen svensk distribution, men specialvisas i Norrköping i dag lördag och i Stockholm måndag 13 juni.

Om man söker på namnet Titus Paar på Youtube hittar man, någonstans långt ned i listan av klipp, en liten bakomscen från en filminspelning. I klippet skär sig den australienska skådespelaren Vernon Wells i tungan med ett rakblad och vrålar fram en känd filmreplik från "The road warrior" från 1981 och som gjorde Wells till en kultförklarad skådespelare:

"YOU! You can run, but you can't hide!"

Bredvid Wells i klippet står en kille och mimar till skådespelarens replik. Han heter Mattias Titus Paar, och när klippet spelas in är den svenska regissören och Wells mitt uppe i inspelningen av bioaktuella "The perfect weapon", som utöver Wells också kan skryta med en annan kultskådis i rollistan: Steven Seagal.

Hyllning till morfar

– "The perfect weapon" är en hyllning till de grejor jag gillade när jag var grabb. Seagal var min morfars idol, så filmen är samtidigt en hyllning till oss båda, morfar och den unge Titus, säger Titus Paar, som han numera kallar sig.

Nu befinner sig den självlärde 31-årige filmaren i hemstaden Norrköping, där han ska premiärvisa "The perfect weapon" på bio. Tidigare jobbade han i Gävle för ett reklamfilmsbolag. Men insåg efter hand att tiden inte räckte till för att arbeta heltid, ha familj – han har en tvåårig son tillsammans med hustrun Zanna – och att bygga upp en filmkarriär med siktet riktat mot Hollywood.

– Jag tänkte att ska jag jobba ihjäl mig kan jag lika gärna göra det åt mig själv, säger Titus Paar och skrattar.

Lägligt tillfälle

Han slutade på reklamfilmsbolaget vid ett lägligt tillfälle. Titus Paar hade spelat in material till fantasyfilmen "Legend of dark rider", en film han hoppas kunna hitta finansiering till, när han fick manus till "The perfect weapon" skickat till sig från USA. Detta efter att såväl Dolph Lundgren som John Carpenter sett trailern till "Legend of dark rider" och uppmärksammat den svenska regissören.

Någonting i berättelsen väckte hans intresse. Kanske var det idén om ett framtida USA där samhället övervakas av ett diktatoriskt system.

– Det är ju lite ditåt vi är på väg i samhället, så det tyckte jag var intressant. Men manuset var katastrofdåligt, väldigt manssnuskigt och kvinnoförnedrande och fullt med one-liners, som jag hatar. Det stank c-action, berättar Titus Paar.

Titus Paar lyckades övertyga filmbolaget om att han skulle få kontroll över manus. Han skrev om varenda scen, lyfte fram en kvinnlig hjälte och gav henne utrymme i hälften av actionsekvenserna.

– Det måste ändå andas "mig" om det ska bli något. Jag kan inte göra något som jag tycker är dåligt, då tackar jag hellre nej även om det är en stor chans.

80-talshyllning

Det är lätt att dra paralleller till regissören David Sandberg och hans 80-talshyllning "Kung Fury" när man lyssnar på Titus Paar. Redan som barn spelade Paar in egna filmer, samtidigt som han drömde om skådespelare som Seagal och Arnold Schwarzenegger i Hollywood. Men Titus Paar menar själv att känslan i "The perfect weapon" skiljer sig från "Kung Furys" mer humoristiska inriktning.

– "Kung Fury" är fantastisk, men det jag ville göra var en film som kändes som om den var gjord på 80-90-talet, men med en modern twist. Lite som en Håkan Hellström-låt, säger Titus Paar.