Fakta: Alice resa

Originaltitel: Fidelio, l'odyssée d'Alice

Genre: Drama

Premiär: 11 december 2015

I rollerna: Ariane Labed, Melvil Poupaud, Anders Danielsen Lie med flera

Regi: Lucie Borleteau

Speltid: 1 timme 37 minuter

Censur: 15 år

Betyg: + + +

Alice (Ariane Labed) jobbar som maskinist på gigantiska lastfartyg. När det är dags att mönstra på tar hon farväl av sin gullige norske tecknare (Anders Danielsen Lie). De vet båda att hon blir borta länge men så är spelets regler med Alice. Hon älskar livet till havs. Friheten, det ansvarsfulla jobbet och kollegorna lockar. Speciellt kanske en kollega. Kaptenen på skutan Fidelio visar sig vara en gammal kärlek och sådan rostar ju som bekant aldrig.

På många sätt är detta en ganska klassisk triangelhistoria. Och samtidigt känns "Alice resa" som något man aldrig har sett förut.

Alice rör sig i ett nästan helmanligt universum. Det kommenteras inte nämnvärt även om hennes säregenhet ändå understryks rent bildmässigt. Som när hon går ensam på däck och passerar först ett rum där hennes franska manliga kollegor kollektivt tittar på porrfilm och sedan ett rum till, där hennes filippinska manliga kollegor roar sig med karaoke. Hennes egen taktik att tackla situationen verkar vara att med stor självsäkerhet bara leva på, i ungefär samma stil som sina kollegor.

Samtidigt spelar det all roll att hon är kvinna. Om inte annat för att man ska hålla intresset uppe. För det är svårt att inte fascineras av "Alice resa". Men hade Alice varit en manlig rollfigur hade den här filmen knappt varit värd att se alls misstänker jag. Det är egentligen deppigt att det fortfarande ska kännas så ovanligt att se en historia om en sexuellt aktiv och mångfacetterad kvinna, att det blir spännande bara just därför. Nu blir "Alice resa", också mycket tack vare Ariane Labeds lysande utstrålning, en sensuell och sevärd historia.