Fakta: By the sea

(TT)

Genre: Drama

Premiär: 13 november 2015

I rollerna: Angelina Jolie Pitt, Brad Pitt, Mélanie Laurent med flera.

Regi: Angelina Jolie Pitt

Speltid: 2 timmar 2 minuter

Censur: 11 år

Betyg: + +

Det har gått mer än ett decennium sedan Angelina Jolie och Brad Pitt spelade mot varandra i "Mr & Mrs Smith". Sedan dess har de gift sig, bildat storfamilj och blivit det mäktigaste paret i Hollywood. Med sina ekonomiska resurser och sitt mediala inflytande kan de göra i stort sett vad de vill.

För Angelina Jolie Pitt har det betytt ett skifte från skådespelare till regissör. När paret nu återigen gör film tillsammans har hon placerat sig själv både framför och bakom kameran.

"By the sea" utspelas i en fransk kustby dit det äkta paret Roland och Vanessa kommer – han för att bli av med sin skrivkramp, hon för att komma ur en depression, båda för att pussla ihop sitt havererade äktenskap. Till en början ser det mörkt ut, tills de upptäcker ett titthål in till det nygifta paret i hotellrummet intill. Deras passion ger Roland och Vanessa nya perspektiv på sin egen sargade kärlek.

Det är en tjusig film, med bildspråk, miljöer och musik som för tankarna till franska filmer från 60- och 70-talen. Det är ofta stämningsfullt och melankoliskt, och Rolands ständiga samtal med den milde barägaren Michel (Niels Arestrup) är rörande (även om Brad Pitts franska ger eksem i öronen).

Men "By the sea" är också överdrivet lång och långsam, och behängd med övertydlig symbolik. Tre gånger måste vi se Vanessa vårdslöst slänga sina solglasögon på bordet och tre gånger måste Roland lägga dem med glasen uppåt, för att vi ska förstå att han försöker laga henne. När förklaringen till deras vånda uppdagas så blir det också ett enda stort "jaså".

Filminspelningen var makarna Pitts smekmånad. Även om man kan undra varför ett nygift par vill gestalta ett äktenskap i kris, så är det också helt logiskt. Två skådespelare som tidigare har varit begränsade av Hollywood marknadskrafter får här ägna sig åt renodlat skådespelargodis (som repliker av typen "du äcklar mig!") utan en tanke på biointäkter – eller ens på publiken.