Fakta: Den lille prinsen

Originaltitel: Le petit prince

Genre: Animerat

Premiär: 10 juni 2016

Svenska röster: Christian Fex, Laura Jonstoij Berg, Leon Pålsson Wiklund med flera

Regi: Mark Osborne

Speltid: 1 timme 49 minuter

Censur: Från 7 år

Betyg: + + + +

Den franske piloten och författaren Antoine de Saint-Exupéry dog i en flygkrasch, bara 44 år gammal, men hann dessförinnan skriva en av världens mest älskade barnböcker. När "Den lille prinsen" nu blivit film är det en berättelse som bakats om rejält för att tilltala en modern biopublik. Fungerar det?

Ja, förvånansvärt bra. En alltför bokstavlig tolkning skulle kunna få de Saint-Exupérys saga att kännas föråldrad. Samtidigt krävs det lyhördhet för att ro iland en version som både bidrar med något nytt och ändå gör boken rättvisa. Regissören Mark Osborne och manusförfattarna Irena Brignull och Bob Persichetti visar sig ha just sådan fingertoppskänsla.

Det är tursamt. Det nya elementet är nämligen ingen liten detalj, utan utgörs av filmens själva ramberättelse. I den drillas en flicka in i en målinriktad vuxenvärld. Minsta detalj – från att äta frukost, borsta tänderna, studera och träna – har schemalagts av hennes mamma i en monstruös planeringskalender som ser ut att sträcka sig bortom graven.

I denna historia fogas berättelsen om den lille prinsen varsamt in, genom att flickan får en oväntad vän i familjens granne, en gammal pilot. Han visar sig vara identisk med den pilot som i de Saint-Exupérys barnbok strandsätts i Saharas öken, och där möter prinsen från planeten B612.

Det låter knöligt, men fungerar utmärkt på vita duken, där animeringsteknikerna – fantastisk stop motion i den lille prinsens värld, traditionell cgi-animering à la Pixar eller Dreamworks i flickans – fungerar som hjälpmedel för att både separera och väva samman de två berättelserna.

För att i så stor utsträckning handla om något annat, är "Den lille prinsen" oväntat trogen sin bokförlaga. Det gäller inte minst budskapet om vikten av att behålla sitt barnasinne levande. Något den här filmen bidrar med i allra högsta grad.