Fakta: En vansinnig idé

Originaltitel: Une histoire de fou

Genre: Drama

Premiär: 1 juli 2016

I rollerna: Simon Abkarian, Ariane Ascaride, Grégoire Leprince-Ringuet med flera

Regi: Robert Guédiguian

Speltid: 2 timmar 14 minuter

Censur: Från 15 år

Betyg: + + +

Uppfattningen att massakrerna mot armenier (och en rad andra minoritetsgrupper i det sönderfallande ottomanska riket) 1915 ska ses som ett folkmord är kontroversiell. I Turkiet strider det mot grundlagarna att påstå att ett folkmord ens ägt rum. Den svenska riksdagen röstade 2010 för ett erkännande, men regeringen har ännu inte fullföljt beslutet.

Regissören Robert Guédiguian, själv med armeniskt påbrå, gör med "En vansinnig idé" ett försök att lyfta denna heta potatis. Det är en hedervärd, men knappast enkel, föresats.

Den historiska bakgrunden avhandlas genom en iscensatt rättegång. I 20-talets Tyskland friades en armenier för mord på den turkiske minister som gav klartecken om massakrerna. Det blev, bokstavligen, startskottet för en rad hämndgärningar utförda av den armeniska motståndsrörelsen.

Guédiguian hoppar därefter fram till 70-talets Marseille, där en armenisk familj på olika sätt hanterar minnena av folkmordet. Fadern vill gå vidare, den åldrade mormodern drunknar – föga förvånande, med tanke på de hemskheter hon upplevt – i sorg och hat. Hennes ilska överförs till sonsonen Aram, vars engagemang i motståndsrörelsen får konsekvenser inte bara för familjen, utan även för oskyldiga.

Ambitionsnivån är skyhög, och ur den synvinkeln lyckas Guédiguian inte riktigt hela vägen. Visst är rollfigurernas öden engagerande, men berättelsen är så till brädden fylld med innehåll att filmen aldrig lyfter och blir till den där höjda knytnäven den vill vara.

Den kompakta känslan gäller också filmens miljöer. Trots att Guédiguian rör sig mellan flera länder känns det aldrig som att vi verkligen förflyttar oss. Det Armenien som rollfigurerna så starkt längtar efter förblir osynligt. Kvarstår gör bara deras idéer om vad det är, eller skulle kunna vara.