Fakta: Fantompojken

Originaltitel: Phantom boy

Genre: Animerad barnfilm

Premiär: 20 november 2015

Svenska röster: Edvin Ryding, Andreas Rothlin Svensson, Mikaela Tidermark med flera.

Regi: Jean-Loup Felicioli och Alain Gagnol

Speltid: 1 timme 24 minuter

Censur: 7 år

Betyg: + + +

För alla som uppskattade den Oscarsnominerade animerade pärlan "En katt i Paris" kommer nu en ny, kanske inte riktigt lika originell men ändå sevärd film med samma härliga noir-känsla. Den här gången bjuder regiduon Jean-Loup Felicioli och Alain Gagnol på ett äventyr i New York, som på ytan handlar om en gangster med vanställt ansikte som försöker ta över staden på ett klassiskt megalomaniskt vis. Men egentligen handlar den här historien om sorg och rädsla.

I centrum står nämligen den sjuke pojken Leo, som i samband med sin svåra sjukdom och påfrestande behandling på sjukhuset märker att han kan lämna sin kropp och flyga omkring helt fritt i staden. På sjukhuset hjälper han ibland andra friflygande själar att hitta tillbaka till sina kroppar men det är aldrig någon annan patient som minns det efteråt. Men när den skadade, och inte helt lyckade, polisen Alex ser honom och minns den övernaturliga flygturen de tagit tillsammans bildas en stark duo, som understödd av den modiga journalisten Marie tar sig an det växande gangsterväldet.

Det blir både spännande och lite läskigt när historien kombinerar den klassiska gangstersagan med svår sjukdom hos ett barn. Film noir-känslan, med en jazzig fond av rök, skuggor och riktiga skurkskurkar ligger stadigt över det superhjälteinspirerade äventyret, vars smärtpunkter känns ordentligt i hjärtat.

Kanske inte en historia för de allra yngsta men för de mellanstora biobesökarna finns här en behagligt oskrikig animerad saga med lite old school-känsla att njuta av.