Fakta: I skuggan av kvinnor

Originaltitel: "L'ombre des femmes"

Genre: Drama

Premiär: 13 november 2015

I rollerna: Clotilde Courau, Stanislas Merhar, Lena Paugam med flera

Regi: Philippe Garrel

Speltid: 1 timme 13 minuter

Censur: 15 år

Betyg: + + +

I skuggan av kvinnor lever ofullständiga män. Ett av livets stora mysterier är att män oförtjänt blivit solen kring vilken kvinnoplaneten kretsar. I fallet Pierre är detta lyckokast särskilt fördelaktigt eftersom han är ungefär lika spännande som en hög med grus.

Trots det är hans fru Manon djupt förälskad i honom. Så till den grad att hon överger sina egna planer på högre studier för att assistera och peppa honom i hans karriär som dokumentärfilmare. Den går inte särskilt bra, mycket tyder på att Pierre är rätt kass, men det verkar ingå i paketet att hon ska beundra honom och laga hans mat och han ska muttra surt och blänga under lugg.

Givetvis har han en affär, med den vackra och ambitiösa Elisabeth. Pierre, får vi veta genom en berättarröst, anser sig ha rätt till detta snedtramp "eftersom han är en man, han kan inte hjälpa det". Samtidigt river kvinnorna sitt hår och lider. Det mesta ställs på sin spets när även Manon skaffar sig en älskare.

Regissören Philippe Garrel regidebuterade 1964 som 16-åring, influerad av den tidens franska stilbildande nya vågen-stjärnor. I den här filmen lånar han det svartvita nya vågen-språket. Historien utspelar sig dock i nutid, förstår man när en mobiltelefon dyker upp, men skulle tack vare sin banalitet och tidlöshet givetvis kunna äga rum när som hest.

"I skuggan av kvinnor" handlar om att leva oärliga liv med stor diskrepans mellan det inre och det yttre. På bara 76 minuter hinner det mesta bli sagt på ett beundransvärt effektivt vis. Samtidigt är inget som framförs här nytt i det mänskliga universumet. Med djup ironi framförs ett drama vars poänger varken är smickrande eller bjuder på ny insikt, vare sig för egoistiska män med djup dubbelmoral eller för kvinnorna som patetiskt nog älskar dem.