Fakta: Independence day: Återkomsten

Originaltitel: Independence day: Resurgence

Genre: Science fiction

Premiär: 29 juni 2016

I rollerna: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman, Maika Monroe, Travis Tope, med flera

Regi: Roland Emmerich

Speltid: 1 timme 59 minuter

Censur: Från 11 år

Betyg: + + +

1996 tog Roland Emmerichs kioskvältare "Independence day" katastroffilmsgenren till en ny nivå. I "Independence day 2" kan Emmerich tack vare ny digital ammunition fläska på med ännu värre katastrofscenarion.

När vi återvänder är det återigen USA:s nationaldag och 20 år sedan utomjordingarna mot alla odds besegrats. Jorden har återhämtat sig och står bättre rustad för en attack från rymden. Ett nytt rymdförsvar, med bland annat baser på månen, har byggts upp.

USA:s president Thomas J Whitmore (Bill Pullman) har pensionerats, men har återkommande mardrömmar om att utomjordingarna ska återvända. Forskaren David Levinson (Jeff Goldblum) börjar ana oråd när han upptäcker att ett av de rymdskepp, som hittas i centrala Afrika, sänder ut nödsignaler till yttre rymden. Snart dyker också en jättelik rymdfarkost upp, rammar månen och ödelägger stora områden av Asien och Europa under inflygningen. Utomjordingarna är tillbaka, men inte bara för att hämnas, de vill också tömma jordens inre, och därmed upphäva jordens tyngdkraft, för att få bränsle till sina farkoster.

Den antydda miljökritiken fanns inte med förra gången, men annars uppfyller upplägget de flesta förväntningar. USA-patriotism, med pampiga presidenttal och fanfarer sticker i ögonen även denna gång. De visuella effekterna är maffiga. Det som överraskar är att Emmerich denna gång lyckats skapa en historia som engagerar blir spännande på riktigt. Karaktärer som stridspiloten Jake (Liam Hemsworth) och presidentdottern Patricia (Maika Monroe) är mer än bara katastroffilmsstatister. De blir människor av kött och blod.

"Independence day: Återkomsten" är oväntat nog en uppföljare som slår föregångaren på fingrarna.

Roland Emmerich har redan utlovat en "Independence day 3", Låt oss förmoda att det inte dröjer 20 år till innan den kommer.