Fakta: Läkaren på landet

Fakta/Läkaren på landet

Originaltitel: Médecin de campagne

Genre: Drama

Premiär: 12 augusti 2016

Regi: Thomas Lilti

Med: François Cluzet, Marianne Deniscourt, Christoph Odent med flera.

Speltid: 1 tim 42 min

Censur: 7 år

Betyg: + + +

Jean-Pierre är den perfekte landsortsläkaren. Han klafsar genom leran på väg till sina hembesök, jobbar sig metodiskt genom fulla väntrum, rycker ut akut oavsett tid på dygnet. Han stärker sina patienters självkänsla med vänliga ord, lotsar dem genom byråkrati och slåss för deras rätt att slippa dö på sjukhus.

Hans arbete är hans liv, patienterna hans familj. Eller som den utflugne sonen Vincent uttrycker det: "Han tror att när han dör så kommer byn att upphöra att existera – att människorna här kommer att sluta andas".

Om han har rätt är byborna illa ute: Jean-Pierre har drabbats av en livshotande hjärntumör. Hans cancerläkare propsar på att han måste dra ner på arbetstakten under behandlingen, och ordnar fram en ersättare. Nathalie är nyutexaminerad men inte ung, hon är en omskolad före detta sjuksköterska från stan som drömmer om att arbeta på landet. Men Jean-Pierre är inte beredd att släppa greppet om sin flock, och Nathalie får slita hårt för att vinna hans gillande.

Regissören Thomas Liltis förra film var den utmärkta sjukhusskildringen "Hippokrates", om hur arbetet på ett Parissjukhus präglas av resursbrist, vinstkrav och en ständig rädsla för att göra fel. "Läkaren på landet" är inte lika politiskt angelägen men tecknar ett kärleksfullt porträtt av den franska landsbygden och dess invånare.

Här finns den autistiske unge mannen som kan allt om första världskriget, borgmästaren som drömmer om ett tjusigt hälsocentrum som ska locka nya invånare, den unga gravida kvinnan som hunsas av sin kontrollerade pojkvän – alla passerar de genom byläkarens väntrum. François Cluzet ("En oväntad vänskap") och Marianne Deniscourt spelar Jean-Pierre och Nathalie med fint gehör och stora doser medmänsklighet.

Ibland blir det till övermåttan smetigt (särskilt musiken är störande sentimental) och de romantiska vibbarna mellan de båda kollegorna känns helt onödiga. Men liksom sina huvudpersoner har "Läkaren på landet" ett stort och varmt hjärta.