Fakta: Our last tango

Originaltitel: Un tango más

Genre: Dokumentärfilm

Premiär: 25 mars 2016

Regi: German Kral

Speltid: 1 timme 25 minuter

Censur: Från 15 år

Betyg: + + + +

"Hon trodde att jag tillhörde henne, men det var tvärtom." Det säger tangodansaren Juan Carlos Copes en bit in i dokumentärfilmen "Our last tango", efter att vi precis hört hans tidigare danspartner María Nieves berätta om hur deras förhållande gick i kras av hans kvinnoaffärer.

Inledningsvis förmedlas en annorlunda bild. Filmaren German Kral närmar sig Buenos Aires breda boulevarder uppifrån, kvällstid när staden glittrar av lampor, och etablerar direkt en känsla av storstad och nattliv. En åldrad María Nieves vandrar längs med gatorna för att återbesöka de lokaler där hon på 40-talet, som ett fattigmansnöje, började dansa tango.

På ett av dessa danshak förälskade hon sig på håll i den stilige Juan Carlos. När paret möttes på dansgolvet flög gnistorna i luften. Duon dansade över hela världen och förändrade synen på tango.

Men det var innan otrohet och svartsjuka tog död på kärleken.

I filmen är det framför allt Nieves perspektiv som förmedlas. Hon berättar om synen på tangon, om parets liv, om relationer, om män. När det gäller varför förhållandet kraschade är hon inte lika öppenhjärtlig. Det behövs inte – det framgår tydligt att karriären innebar att Nieves fick välja bort exempelvis barn. När äktenskapet var över var det försent. För María. Juan Carlos kunde lugnt dansa vidare med sina älskarinnor. Och skaffa barn, på annat håll.

"Our last tango" iscensätter valda delar av tangoparets liv med hjälp av en rad tangodansare i olika miljöer. Det är ett grepp som fungerar väldigt bra. Det sker ett utbyte mellan dansarna och Nieves framför kameran – de intervjuar henne, hon instruerar deras dans. En intim och berörande bild växer fram. Inte minst får man en fördjupad insikt i hur mycket som investeras i dansen, bortom strålkastarljuset på scenen.