Fakta: Överlevarna

Genre: Dokumentär

Premiär: 15 april 2016

Regi: Folke Rydén

Speltid: 1 timme 19 minuter

Censur: Från 15 år

Betyg: + + +

Hur går man vidare efter en katastrof som berövat en på dem som står en närmast? Hundratusentals drabbades av tsunamin på juldagen 2004. Journalisten och dokumentärfilmaren Folke Rydén har i flera filmer behandlat dess konsekvenser, ur olika perspektiv – på politisk och ekonomisk nivå, men också utifrån thailändares, indonesiers och svenskars personliga erfarenheter.

"Överlevarna" är en långfilmsversion av den tv-dokumentär i två delar som redan har sänts i SVT, kompletterad med tidigare ej visat material. Jämfört med serien ligger fokus här i första hand på några av de svenskar som drabbades.

Det blir ett fint möte med en udda familjekonstellation. I centrum står Boel och Brita, som båda förlorade sina respektive familjer i tsunamin, mötte varandra i sorgearbetet och blev bästa vänner. Båda bor tillsammans hos Britas nya man Arne, vars fru och en dotter sveptes bort av vågen, och hans äldsta dotter Julia, även hon en överlevare.

Det är många människoöden som skildras. Kanske hade man behövt förtydliga familjerelationerna och ge publiken de individuella personernas bakgrundshistorik redan från start. Har man missat Rydéns tidigare dokumentärer i ämnet, framför allt SVT-serien, blir det initialt lite svårt att hänga med.

Det är Boel och Britas vänskap som främst tränger genom bioduken och in i hjärtat. Deras terapeutiska powerwalks genom den svenska villaidyllen och på dammiga thailändska vägar ger en rättfram inblick i hur de hanterar katastrofen som förändrat dem på djupet. Inte sällan använder de humor.

Överlag håller filmen en befriande osentimental riktning rakt igenom. Camilla Skagerströms kontemplativa foto placerar samtidigt Boels och Britas diskussioner i ett större sammanhang. De har inte tid för omvägar och krångel. Livet måste levas nu. Imorgon kan allt vara förändrat.