Fakta: Race

Genre: Drama

Premiär: 29 juli 2016

I rollerna: Stephan James, Jason Sudeikis, Eli Goree med flera

Regi: Stephen Hopkins

Speltid: 2 timmar 14 minuter

Censur: Barntillåten

Betyg: + +

1936 års OS i Berlin var världsevenemanget där Hitlers idéer om det vita rasens överlägsenhet skulle bekräftas. Sporthändelsen dokumenterades noggrant av diktatorns favoritregissör Leni Riefenstahl. Ansvarig för att maskineriet skulle ticka på utan problem var naziregimens propagandaöverhuvud, filmälskaren Joseph Goebbels.

En svart man kom att punktera det tyska pr-projektet: Jesse Owens. Det amerikanska friidrottsundret återvände till USA med fyra guldmedaljer.

Idrottsstjärnans prestation utgör med andra ord sprängstoff för en film. Och som om det nu inte var nog så visar händelsen att sport och politik i högsta grad är tätt sammanflätade.

Den här kopplingen antyds i både anslag och titel till Stephen Hopkins film, men genomsyrar dessvärre inte själva berättelsen. "Race" är snarare en ytterst traditionell biopic som, visserligen omsorgsfullt och (så vitt jag förstår) verklighetstroget, skildrar Owens karriär som sprinter och längdhoppare.

Men man behöver inte förvanska sanningen för att göra en poäng – och Hopkins verkar ju vilja säga något viktigt om både rasism och politik. I stället väjer för de uppenbara möjligheterna att leverera ett budskap när tillfälle ges.

"Race" har dock andra problem än en slätstruken story. Ett är det estetiska uttrycket, som trots filmens episka tonläge andas väl mycket tv-film för sitt eget bästa. Stephan James och Jason Sudeikis gör det mesta av sina skissartade huvudroller, men för att en sådan här framgångssagoskildring ska fungera krävs mer friktion både inom och mellan rollfigurerna.

På tal om framgångssaga – när Owens lagt sportkarriären på hyllan visade det sig att de där fyra guldmedaljerna inte var mycket värda i verkligheten. Han fick kämpa resten av sitt liv med ekonomiska svårigheter. Om den saken berättar "Race" ingenting alls. Och det är klart, det skulle ju inte se lika bra ut på film.