Fakta: Rock the kasbah

Genre: Komedi

Premiär: 6 november 2015

I rollerna: Bill Murray, Kate Hudson, Bruce Willis med flera

Regi: Barry Levinson

Speltid: 1 timme 46 minuter

Censur: 15 år

Betyg: +

Regissören Barry Levinson, som skapat pärlor som "Rain man", "Good morning Vietnam" och "Wag the dog" har nämligen helt tappat det. "Rock the kasbah" måste vara årets hittills sämsta film.

Tittar man på rollistan framstår det kanske som märkligt, här återfinns Zooey Deschanel, Bruce Willis och så Bill Murray då. Han spelar Ritchie, en musikmanager på dekis. På många sätt en roll som skulle kunna vara perfekt för Murray men som här faller platt på ett sätt som aldrig förr i hans karriär.

Utan att Barry Levinson riktigt verkar vilja (orka?) kommentera USA:s närvaro i Afghanistan hamnar hur som helst denne manager i Kabul där hans artist Ronnie ska uppträda för trupperna. Inget går enligt planen. Men så upptäcker Ritchie en ung flicka i en pashtunsk by. Salima begåvas inte med någon personlighet men hon har världens bästa sångröst och Ritchie vill att hon ska tävla i tv-succén "Afghan star", en inhemsk motsvarighet till "Idol". Medverkan i ett popprogram i tv innebär en dödsdom för en vanlig kvinna i Afghanistan. Men det hade ju varit en trist vändning i en "komedi" så det faktumet grottas det inte i.

Istället dyker pinglan Merci (Kate Hudson, 36) upp som en hägring i öknen. Och hon tycker att den extremt slitne losern Ritchie (Bill Murray, 65), är så charmig att hon tidigarelägger sin pensionering från det lukrativa jobbet som Kabuls lyckligaste prostituerade och inleder en ny karriär som hans privata peppare.

Trots misogyni, brist på humor och Bill Murrays uteblivna charm är det sorgligaste med "Rock the kasbah" att det tydligen finns en ung flicka som mot alla odds ställde upp i verklighetens "Afghan star". Varför Barry Levinson inte gjorde en spännande historia om henne i stället för att fokusera på det här tramset är ett lika stort mysterium som den hafsiga upplösningen av den här filmen.