Fakta: Sällskapet – el club

Originaltitel: El club

Genre: Drama

Premiär: 22 januari 2016

I rollerna: Guillermo Calderón, Antonia Zegers, Alfredo Castro med flera

Regi: Pablo Larrain

Speltid: 1 timme 38 minuter

Censur: 15 år

Betyg: + + + +

I utkanten av en sömnig chilensk kuststad bor fyra äldre män tillsammans med en kvinna. De för ett stillsamt liv, till synes upptaget främst av att titta på tv, träna en vinthund och ta det lugnt. De är katolska präster men detta är inget vanligt kloster. Långsamt målas hela bilden upp, männen är inte vilka som helst, snart framgår det att deras tillvaro är en ofrivillig exil. Och de är inte ensamma, runt om i Chile finns tydligen dessa små "hus" dit präster som begått brott skickas för att be om syndernas förlåtelse.

Eller något åt det hållet. Pablo Larrain visar tydligt att något ångerfullt förbättringsarbete knappast pågår. Men den dagliga lunken avbryts då en ny präst skickas till huset, en åldrande man som gjort sig skyldig till pedofili. Det får vi veta då ett av hans offer, en nu vuxen man, dyker upp med en detaljerad och högljudd anklagelse utanför huset. Det är chockerande och plågsamt att höra mannen, som inte slutar förrän den åldrande prästen kommer ut ur huset och skjuter skallen av sig.

Nej, detta är inget för känsliga själar. Men dramat, som tar oväntade vändningar, är fenomenalt välspelat. Själva ämnet, hur den katolska kyrkan i Chile sopar problem med sina präster under mattan, är lika upprörande som engagerande. När det framställs så här stramt, snyggt och klaustrofobiskt i alla fall.

Jämfört med Larrains senaste film, den betydligt mer lättsamma titten på hur en smart reklamkampanj lanseras för att störta Pinochet i "No" (2012), är "El club" en betydligt mörkare historia som gissningsvis får det tuffare att hitta en publik. Men om man känner sig stark så är detta ett originellt och spännande drama i en slags kammarspelsform, som återigen visar att Pablo Larrain är en mycket spännande filmskapare att hålla ögonen på.