Fakta: Secret in their eyes

Genre: Thriller

Premiär: 18 mars 2016

I rollerna: Julia Roberts, Chiwetel Ejiofor, Nicole Kidman med flera.

Regi: Billy Ray

Speltid: 1 timme 51 minuter

Censur: 15 år

Betyg: + +

Få guldkorn har utkristalliserat sig ur mängden nyinspelningar som spottats ut ur Hollywoods maskineri genom årens lopp. "Secret in their eyes" hör tyvärr inte till undantagen. Utifrån den argentinska "Hemligheten i deras ögon", en film som förärades filmvärldens tyngsta pris 2010, har regissören Billy Ray plockat ihop vad som på pappret är en kittlande thriller med tre stjärnskådespelare som borde kunna leverera men dessvärre tvingas kämpa med illa underbyggda rollfigurer och ett rörigt manus.

I början ser det lovande ut. Berättelsen tar avstamp i nutid, när den före detta FBI-agenten, numera privatdetektiven Ray Kasten (Chiwetel Ejiofor) plötsligt gör ett genombrott i ett gammalt mordfall. Han samlar sina forna kollegor, Jess (Julia Roberts) och Claire (Nicole Kidman), för att få Claire, nu åklagare, att öppna upp fallet igen. Men ingen av dem verkar speciellt motiverade. Claire låter sig inte övertygas, och Jess är motvillig av helt andra skäl – det var hennes tonåriga dotter som hittades mördad i en soptunna för 13 år sen. Nu rivs gamla sår upp på nytt.

Liksom sin förlaga pendlar "Secret in their eyes" mellan dåtid och nutid, med 11 september-attackerna som fond. Men övergångarna är otydliga – bara några grånade hårstrån här och en begynnade flint där avslöjar var i tiden vi befinner oss.

Den här sortens undersökande thriller vinner på en struktur som liknar en kinesisk ask, där en ingång leder till ett nytt litet mysterium. Icke så här, där vi redan från start får svaren kastade i famnen men förväntas engagera oss med hull och hår i hur allt hänger ihop. Spänningshalten i det? Inte direkt skyhög.

En och annan twist bjuds det ändå på, och en final som ruskar om. Dessvärre lämnar den bara en bitter eftersmak till en redan blodfattig upplevelse.