Fakta: The neon demon

Genre: Skräckdrama

Premiär: 10 juni 2016

I rollerna: Elle Fanning, Jena Malone, Keanu Reeves med flera

Regi: Nicolas Winding Refn

Speltid: 1 timme 57 minuter

Censur: Från 15 år

Betyg: + +

Att Nicolas Winding Refn älskar att skapa reaktioner är ingen nyhet. När hans senaste film "The neon demon" väckte burop på filmfestivalen i Cannes i våras tog den danske filmskaparen det hela med gott mod. Men har filmen något att säga bortom provokationerna?

Winding Refn är en bildmanipulatör av rang, och etablerar stämningen i "The neon demon" med hjälp av starka färger, tablåliknande iscensättningar och fantastiska elektroniska musikslingor av Cliff Martinez. När han sedan introducerar två av filmens nyckelfigurer, makeupartisten Ruby (en knivskarp Jena Malone) och det 16-åriga modelöftet Jesse (Elle Fanning), är det i en miljö som utstrålar allt annat än värme. Även om Ruby snabbt tar den oerfarna skönheten under sina vingar, förstår alla – utom Jesse – att här erbjuds inga tjänster utan krav på motprestation.

Det är svårt att inte förföras av Winding Refn och hans filmfotograf Natasha Braiers modemagasinsbilder. Men om man vill säga något om modevärldens ytlighet och dess oförtröttliga jakt på evig ungdom måste det till mer än detta. Winding Refn väljer att, efter att två tredjedelar av filmen ägnats åt visuell magi och stolpig dialog, krydda med ond bråd död, nekrofili och kannibalism.

Vändningen kommer som en fultackling från sidan och mynnar ut i en kladdig final som närmast får ses som en tondöv hyllning till skräckgrevinnan Elizabet Báthory – hon som enligt legenden slaktade unga skönheter och badade i deras blod för att bevara sin skönhet. Det blir lika skrattretande som äckelframkallande.

Här finns potentiellt fantastiska instick, som ett bisarrt formexperiment där Jesses transformation från oskuldsfull flicka till självmedveten modell skildras på en catwalk, eller en modeplåtning som skickligt fångar maktförhållandet mellan fotograf och modell. Men om Winding Refn vill säga något insiktsfullt om modevärlden, misslyckas han.