Fakta: De möts i finalen

Peter J Skogström, Malmö: Tvåfaldig OS-mästare med svenska kocklandslaget, 2000 och 2004. Årets kock 2006. Driver sex restauranger och är delägare i ytterligare fyra.

Nils Molinder, Stockholm: Driver 22 restauranger med sin storebror, bland annat Wedholms fisk och Ulla Winbladh. Wedholms fisk har tidigare haft en Michelinstjärna.

"Kockarnas kamp"-finalen sänds i TV4 20.00 måndagen den 16 november.

Fakta: Nils Molinders såstips

Nils Molinder tog sig till final i "Kockarnas kamp" efter att ha besegrat Karl Ljung i en såsduell. Den vinnande hummersåsen tillredde han med följande knep:

– Jag drar ut smakerna väldigt mycket genom att låta grädden koka med skalen innan jag passerar såsen. Det vanliga är att man gör en fond och sedan tillsätter grädden, men jag låter grädden gå med och kokar ur det sista. Då blir det en väldigt klar och fräsch skaldjurssmak utan att det smakar bränt.

I finalen ställs Peter J Skogström och Nils Molinder mot varandra, och deras vägar genom programmet kunde inte ha varit mer olika. Skogström kom in i tävlingen med två mat-OS-guld samt en inteckning som Årets kock i prisskåpet, medan Molinder aldrig har tävlat i matlagning tidigare.

Eftersom han segrade i tävlingsmomenten i det senaste avsnittet gick Peter J Skogström direkt till final. Nils Molinder var däremot tvungen att ta sig igenom en nervkittlande såsduell mot vännen Karl Ljung.

– Det var en fantastisk känsla att passera den där gastkramande såsduellen. Tyvärr misslyckades jag i skaldjurstävlingen innan. Det var ju kanske mitt säkraste kort i hela tävlingen, säger Nils Molinder, som har fått epitetet "fisk-kungen".

"Samma förutsättningar"

Peter J Skogström har visat prov på sin tävlingsrutin i avsnitt efter avsnitt, men Nils Molinder tänker inte låta sig skrämmas av det.

– Alla har samma förutsättningar och regler för att ta sig fram i programmet. Rent yrkesmässigt så ligger jag nästan före när det gäller hantering av kniv och råvaror. Jag möter en av Sveriges absolut bästa tävlingskockar och där är min erfarenhet inte i närheten. Men jag ska nog ge honom en god match, säger han.

Favorittippad

Medaljövertaget gör Peter J Skogström till favorit i finalen, men att ta ut segern i förskott är det inte tal om.

– När du väl kommer in i ladan har du ingen aning om vilken typ av tävling du ställs inför. När man tävlar med kocklandslaget har man flera månader på sig att förbereda sig. Här gäller det att ställa om på tio minuter och det är de som tvekar som gör mindre bra ifrån sig, säger han.

"Kockarnas kamp"-finalen sänds i TV4 på måndag, den 16 november.