Fakta: Claes Claesson

Född 1970. Bor i Stockholm.

Började arbeta inom restaurangbranschen redan under de tidiga tonåren. Har bland annat har varit med och startat Stockholmskrogen Halv grek plus turk.

Är i dag främst känd som fiskeprofil. Har synts i "Fiskefeber" i Kanal 5 och omnämnts i kvällstidningarna som Zlatan Ibrahimovics fiskekompis.

Aktuell som ny programledare för "Kniven mot strupen".

Programmet är baserat på Gordon Ramsays "Den elake kocken", där en kock ska hjälpa krögare i kris och tidigare har Alexander Nilsson agerat arg restaurangcoach.

Men nu blir det lite andra tongångar.

– Jag är pedagog, utbildad restauranglärare och har undervisat i mat i hela mitt liv. De här människorna som ber om hjälp kanske inte behöver att man skriker på dem. Jag tror mer på att låta dem upptäcka sina fel själva, säger Claes Claesson om sin roll som restaurangcoach.

Han är en känd profil inom fiske – hans smeknamn "Svartzonker" kommer från ett flugmönster – och har nyligen kunnat ses i programmet "Fiskefeber" på Kanal 5. I dag är fiske huvudsysselsättningen, men hans erfarenhet inom krogvärlden är gedigen.

– Jag började hänga i restaurangkök när jag var 13 år, började jobbar när jag var 16, har varit restaurangägare, drivit många krogar och varit delägare i två.

I programmet möter han restaurangägare som går på knäna och personal som mår dåligt.

– Jag är nog mer coach och psykolog än kock ibland, säger Claes "Svartzonker" Claesson.

"Kniven mot strupen" får säsongspremiär den 10 oktober i TV3.