Fakta: Lund Comedy Festival

130 artister uppträder på Sveriges största humorfestival, som inspirerats av konstfestivalen Edinburgh Fringe Festival.

Svenska ståuppare som Kodjo Akolor, Marika Carlsson och David Batra gästar festivalen, såväl som utländska komiker som Felicity Ward, John Robins och humorduon Hannah Craft och Fiona Pearce.

Festivalen pågår i fyra dagar med start onsdag.

Källa: Lund Comedy Festival

Svensk humor mår väldigt bra i dag, menar Karin Adelsköld, som besöker Sveriges största humorevenemang för femte gången.

– Vi har aldrig varit bättre än vi är nu, det kommer nya unga komiker med nya perspektiv, säger hon.

Humor är en färskvara, som det precis som mycket annat går trender i. Just nu skämtas det mycket om dagsaktuell politik, säger Karin Adelsköld.

Skämt om flyktingvågen

– Det skämtas och kommenteras mycket om flyktingvågen just nu och det politiska läget. Sen skämtar man ju såklart inte på flyktingars bekostnad, utan mer om reaktionerna i Sverige, panikdebatten och förvirringen som uppstår. Jag tycker att svensk stand-up har blivit bättre på att ge sig in i samhällsdebatten.

Finns det någon typ av humor som känns trött i dag?

– Sexistiska skämt känns ofräscht, män som skämtar på kvinnors bekostnad. Men humor är ganska självsanerande. Jag var på en klubb förra veckan och såg en man som tyckte det var kul att skämta så, men det blev helt tyst, så det gör han nog inte om.

Fler kvinnor

För två år sedan hamnade Karin Adelsköld i luven på komikerkollegan Mårten Andersson och tidningen Amelia, som arrangerade ståuppkvällen Amelia Comedy Queen. Efter dålig biljettförsäljning hade Andersson skrivit "Varför boka kvinnliga komiker när ingen vill se dem?" i ett mejl som gick ut till inblandade komiker och Amelia-chefer. Adelsköld lade ut citatet i sociala medier och sedan var bråket i full gång.

– Bråket gav jättegehör i hela branschen. Även om jag fick mycket skäll, tror jag att alla klubbar såg över sina bokningar och insåg att "herregud vi kan ju inte bara ha män". Bråket var ju trist, men nu bokas det mer kvinnor och jag och Mårten är jättebra vänner i dag, säger hon.