Fakta: Rooney Mara

Född som Patricia Rooney 1985 i Bedford i USA.

Bakgrund: Född i en välbärgad familj. Hennes förfäder har bland annat varit med och grundat de amerikanska fotbollslagen Pittsburgh Steelers och New York Giants. Rooney Mara började skådespela medan hon studerade på universitetet i New York. Tillsammans med systern Kate medverkade hon i skräckfilmen "Mördande legender - Bloody Mary" 2005. Då kallade hon sig Patricia Mara. Första huvudrollen fick hon i filmen "Tanner Hall" 2009.

Mest kända roller: Som Erica Albright i "The social network" 2010 och Lisbeth Salander i "The girl with the dragon tattoo".

Aktuell i: "Carol" som får svensk biopremiär den 25 december.

– Jag tror att vi alla såg det som en film om kärlek, helt enkelt. En berättelse om två människor som blir förälskade, säger hon till TT under filmfestivalen i Cannes.

"Carol" är regisserad av Todd Haynes och har i huvudrollerna Mara och Cate Blanchett. Den sistnämnda är den gifta överklasskvinnan, som på ett varuhus möter den expedit som spelas av Mara. Deras blickar möts – och de känner en omedelbar attraktion. Men detta är USA på 1950-talet, och homosexuell kärlek är tabu.

– Jo, visst är det två kvinnor som blir förälskade, men det finns så mycket annat som lägger hinder i vägen för dem, säger Rooney Mara där hon sitter i en stol på en takterrass ovanpå festivalpalatset i Cannes.

"Inte politisk"

Hon ser inte "Carol" som en politisk film.

– Det är inte en film som predikar. Därför har den förutsättningar att fånga sin publik och få den engagerad i en berättelse om två människor som blir förälskade.

– Therese, kvinnan jag spelar, lever det liv som samhället vill att hon ska leva. Allt verkar till det yttre perfekt, men innerst inne är hon ensam och övergiven.

"Carol" är en oerhört elegant film, där kameran glider fram genom 50-talets New York och där scenografi och kläder är lika eleganta som Blanchetts spel. Rooney Mara säger:

– På många sätt ser den nästan ut som om den vore gjord på 1950-talet, som om det vore en av de filmer som Todd har inspirerats av. Men det förvånade mig inte, jag har ju sett hans tidigare filmer och jag visste vad jag kunde förvänta mig. Ändå är filmen ännu vackrare än jag hade kunnat föreställa mig.

Chans på Oscar

I Cannes fick Mara några dagar efter TT:s intervju ta emot priset för bästa skådespelerska. Det räknas allmänt med att hon kommer att bli Oscarsnominerad, men nu för bästa biroll, eftersom den amerikanske distributören satsar på att lansera Blanchett i kategorin bästa kvinnliga huvudroll. Mara säger att hon försöker hålla detta med priser borta.

– Det är ju inte därför jag jobbar, även om det är kul med uppskattning.

När det gäller den "eviga" frågan om en uppföljare till "The girl with the dragon tattoo", säger hon med en lätt suck:

– Jag vet inte. Det sägs att det jobbas med ett manus. Det där är nog den fråga jag får mest av alla.