Fakta: Sweden Rock Festival 2016

Festivalen äger rum i Norje utanför Sölvesborg, Blekinge, 8–11 juni.

Några av rockhistoriens största band och artister har spelat på Sweden Rock genom åren, bland andra Kiss, Black Sabbath, Guns N' Roses, Rush, Judas Priest, Mötley Crüe, Motörhead och Rush.

I år uppträder 82 band på festivalen.

Årets spelschema i urval:

Onsdag 8 juni: Eclipse, Diamond Head, Blind Guardian.

Torsdag 9 juni: Halestorm, Slayer, Megadeth, King Diamond, Sixx AM, Mayhem, Queen + Adam Lambert.

Fredag 10 juni: The Hellacopters, The Kristet Utseende, Lita Ford, Hawkwind, Glenn Hughes, Twisted Sister.

Lördag 11 juni: Steve Vai, Dirkschneider, Sabaton, Anthrax, Symphony X, Michael Schenker Fest.

Fakta: Queen

Queen, ett av världens genom tiderna största rockband, bildades i London 1970.

Den ursprungliga uppsättningen bestod av Freddie Mercury (sång, klaviatur), Brian May (gitarr), John Deacon (bas), och Roger Taylor (trummor).

Det självbetitlade debutalbumet släpptes 1973, men det skulle dröja till 1980 och skivan "The game" innan bandet toppade albumlistorna i både Storbritannien och USA.

Bandets superhit "Bohemian rhapsody", från albumet "A night at the opera", är en av världshistoriens bäst säljande singlar.

Freddie Mercury avled i sviterna av aids 1991. Queen släppte sitt sista album med Mercury-inspelningar, "Made in heaven", 1995.

Brian May och Roger Taylor har fortsatt turnera som Queen sedan dess, bland annat med sångaren Rodger Taylor.

Den nuvarande uppsättningen med sångaren Adam Lambert har gjort framträdanden tillsammans sedan 2009, men inledde sin första riktiga turné 2012.

Tyskarna i Blind Guardian klev upp på Sweden stage strax före midnatt för att avrunda Sweden Rocks första dag. Under vad som kan betraktas som en förfest bjöd onsdagen på soligt väder, glada miner och klassiska refränger från veteranerna i Diamond Head och Graham Bonnet Band. Men för den publik som håller namn som Manowar och Judas Priest högre än Icona Pop och Kygo börjar det på allvar nu.

"Hade inget val"

För Adam Ådén från Nyköping är Sweden Rock en av många hållplatser på en världsomspännande riffresa. Bara i år har han redan hunnit se favoritbandet Iron Maiden sju gånger, bland annat i Mexiko och USA. Förra veckan var han på festivalen Muskelrock i Alvesta och sedan i måndags återhämtar han sig på Sweden Rocks campingplats i väntan på en spelning han absolut inte tänker missa.

– De bokade Queen. Jag hade inget val, säger han.

Queen är ett återkommande ämne bland årets festivalbesökare. Att det är den forne "American idol"-deltagaren Adam Lambert och inte den ikoniske frontmannen Freddie Mercury, som avled 1991, som står längst fram på scen verkar inte bekymra någon tillfrågad. Det spelar ingen roll vem som håller i mikrofonen – publiken står redo att ta sånginitiativet på allsångsklassiker som "We are the champions" och "Bohemian rhapsody".

Musiken viktigast

Sweden Rock Festival är kanske den svenska festival som har flest återvändande besökare. Mats Vogt, från Mora, är på plats för sjunde året i rad. Han säger sig ha "lika många bra festivalminnen som festivalminnesluckor" och håller fast vid en grundprincip – det är musiken som är det viktigaste.

– Ska man vara här så ska man inte gå runt på campingen och ragga. Man ska vara här för att se hårdrock och dricka jättemycket öl, säger han.

"Alla är vänliga"

Den vanligaste färgen (förutom hudfärgade bara överkroppar) på festivalen, hittills, är svart. En annan vanlig syn är barn i alla åldrar, från blöjklädda småttingar i barnvagn till Twisted Sister-fans som precis har lärt sig multiplikationstabellerna.

Så är Sweden Rock med andra ord den snällaste festivalen?

– Både och, det är ju hårdrock, säger Johanna Hellberg, festivalbesökare från Lund.

– Anledningen till varför jag kommer hit är egentligen inte så mycket banden som stämningen. Alla är vänliga. Det blir aldrig något slagsmål eller bråk. Jag vet inget annat ställe där 30 000 personer kan samsas utan avigsidor, säger Michael Thörne, från Örebro.