Fakta: Hans Rosenfeldt

Är 51 år gammal.

Är medskapare och manusförfattare till tv-serierna "Bron" och "De drabbade" och ytterligare drygt 15 tv-serier. Var programledare för "Parlamentet" 1999-2002, därefter nöjeschef på SVT i tre år.

Aktuell med den brittiska kriminalserien "Marcella" på Netflix. Serien handlar om en London-baserad polis som återvänder till mordkommissionen efter tolv år för att jaga en seriemördare.

Har tillsammans med Micael Hjorth skrivit fem kriminalromaner om psykologen Sebastian Bergman.

Tittar på "Game of thrones", "RIver", "Veep", "Crazy ex-girlfriend". "Tänkte börja kolla på 'Bloodline' för den har jag hört så mycket gott om."

Den London-baserade mordutredaren Marcella är intuitiv och går ofta över gränsen. Hon lider dessutom av "blackouts" som får henne att tappa kontrollen och bli våldsam. Hans Rosenfeldt beskriver henne som motsatsen till "Brons" Saga Norén och den 1 juli gjorde den mörksinnade protagonisten entré på Netflix.

– Jag och min medskapare Nicola Larder ville skapa en kvinnlig karaktär som inte bara utredde ett brottsfall utan även sig själv. Sedan ville jag göra något annat än Saga Norén i "Bron" som jag gjort ganska länge nu. Marcella är mer av en antihjälte, just för att hon är så oförutsägbar och farligare än Saga, säger Hans Rosenfeldt till TT.

Vill fortsätta i England

Serien gick först på brittisk tv och nu väntar Hans Rosenfeldt på besked från produktionsbolaget ITV om de vill ha en andra säsong av "Marcella".

– Jag är jättesugen på att fortsätta, jag har träffat bra människor i England så det vore roligt att fortsätta arbeta där.

Bakom sig har han tio år av "poliser i olika skepnader", däribland fyra säsonger av den skandinaviska succéserien "Bron". Sista säsongen spelas in i höst. I juni släpptes dessutom Rosenfeldts femte kriminalroman "De underkända" i bokserien som han skrivit tillsammans med Micael Hjorth.

Skräck och brott

Även om vurmen för brott är långt ifrån mättad skulle Hans Rosenfeldt gärna se att hans intresse för skräck fick mer utrymme i framtiden.

Han har läst skräck och spänningsromaner sedan barnsben.

– Det skulle vara roligt att se om man kunde göra den här typen av serier som jag gör, med utredningsarbete, och lägga till ett element av skräck och övernaturligt utan att det blir fånigt, säger Rosenfeldt och fortsätter:

– Nu görs ju "American horror story", "Scream queens" och "Scream", men de senare är ju mer ungdomsorienterade, och "American horror story" har ju sin väldigt speciella stil. Det hade varit roligt att göra en skräckserie som inte riktigt finns.