I en mening

Noma har kidnappats av klädkedja som erbjuder fantastiskt kaffe och vin samt fina bakverk.

 

Missa inte!

Att njuta av kaffet från Koppi och vin från Ved stranden – antingen här, eller i deras egna lokaler.

 

Undvik!

Att ryckas med, och få uppblåsta förväntningar av skylten som påstår att du är på Noma.

 

Priser

Bakverk för 30 danska, kaffe för 45.

 

Öppettider

Fram till 13 mars.

Söndag-onsdag 10-20 (Vinbaren är stängd på söndagar)

Torsdag-lördag 10-22

(Emellanåt ordnas konserter och kaffe- och vinsmakningar. Se Nomas hemsida för mer info.)

The Bowline
CM at Noma, Strandgade 93, Köpenhamn

Betyg
4

I januari tog Nomas chefskock René Redzepi med sig personalen till Tokyo för att under en månad driva en pop up-version av restaurangen på lyxhotellet Mandarin Oriental.
När gästspelet avslutats gav Redzepi manskapet semester. Och i väntan på att Noma ska öppna igen hyr de nu ut sin lokal i Christianshavn till ett kanadensiskt klädmärke.
Många har undrat varför Noma lånar ut sitt varumärke – kopplingen till klädkedjan Club Monaco är otydlig – men det intressanta för den här kolumnen är att det i butiken öppnas en temporär kaffe- och vinbar med namnet Bowline.


Koppi i Helsingborg står för kaffet medan personal från vinbaren Ved Stranden 10 serverar viner och cocktails. Dessutom finns varje dag en uppsättning bakverk från Café Lillebror.
Som så ofta hos pop up-koncept med koppling till modevärlden får man först känslan av att befinna sig i en kuliss, där det är viktigare hur kafébutiken dokumenteras än hur den faktiskt upplevs.
Vid mitt första besök köade turister för att fotografera varandra framför den berömda restaurangens entréskylt. Inne i lokalen strök bloggare med amerikansk accent runt och instagrammade stilleben av Oliver Gustav-doftljus, mjölkfärgade ulltröjor och förstaupplagor av konstböcker från Strand i New York.
Under helgen var stämningen mer levande. Vinnördarna sörplade i baren och muntra pensionärsgäng smulade ner Wegner-stolarna med croissanter.


Eftersom genierna på Koppi står för kaffet är det fantastiskt. Likaså bakverken från mina favoriter på Café Lillebror. Prova gärna de ljuvliga munkarna med sötad lingonsylt. Den hungrige får nöja sig med några skivor surdegsbröd, Vesterhavsost och luffttorkad skinka.
Ved strandens vinavdelning torde också motsvara högt ställda förväntningar.
Finns det något problem är det snarare den luddiga avsändaren.
Häromdagen blängde en svensk dam på servitören från Koppi som hällde varmt vatten över de nymalda bönorna i porslinsfiltret. "Är det där något speciellt Noma-kaffe?" frågade hon.
Hon var knappast ensam om att känna sig förvirrad.


Pop up-satsningen har genererat artiklar i tidningar över hela världen. Samtliga har påtalat att detta är en unik chans att besöka Noma, som annars är svårtillgänglig med sina höga kuvertpriser och stränga bokningssystem. Det är naturligtvis bara sant i bemärkelsen att vem som helst kan kliva in genom entrén. Bortsett från lokalen har Bowline ingenting med Noma att göra.
Såväl Koppi och Lillebror som Ved Stranden och Noma förtjänar högsta betyg var för sig, men i Club Monacos PR-tintade iscensättning blir summan mindre än resultatet av delarna.