Gertrud Larssons nyskrivna satir om Bert Karlsson, asyl-kungen, skulle ha haft urpremiär i Skövde den 6 oktober och sedan gått på Riksteaterturné. Efter jul skulle den ha spelats på Uppsala Stadsteater, men inget av detta blir nu av. Enligt Måns Lagerlöf är beslutet hans och resultatet av "ett konstnärligt övervägande".

– Det är ovanligt att man fattar ett sådant här beslut, det kanske man gör allt för sällan, säger han och betonar att alla inblandade "slitit som djur in i det sista".

– Det är en fantastisk ensemble och ingen skugga över upphovsmännen heller, men teater är väldigt många olika delar. Ibland är det inte förrän precis i slutet som man kan få överblicken.

Varför inte bara förlänga repetitionerna?

– Föreställningens regissör delar min bedömning, det finns grundproblem som vi inte kan lösa.

Har beslutet något att göra med att det är en verklig person som gestaltas?

– Nej, det här skulle vara en politisk satir, vi har ingen konflikt med Bert Karlsson och inte i ensemblen heller. Däremot hade vi höga ambitioner med den här föreställningen, när man ser att man inte kan leva upp till ambitionerna kan man antingen köra ändå eller göra så här.

I våras ställde Dramaten in Jenny Andreassons feministiska omtolkning av "Hamlet" bara två veckor före premiären. Förklaringen var att regissören hade blivit sjuk. I en intervju med Dagens Nyheter bekräftade teaterchefen Eirik Stubø att det gnisslat i ensemblen, men "inte värre än vanligt".