Visiondivision
  • Bakom Visiondivision står de internationellt uppmärksammade arkitekturstjärnorna Ulf Mejergren & Anders Berensson. Bland deras tidigare förslag finns en idé om att bygga världens högsta kyrka i Norge. Mer på hemsidan visiondivision.com
  • Redan för ett och ett halvt år sedan beslöt kommunfullmäktige att man skulle bygga ett bostadshus med 120 lägenheter på innergården till kvarteret Plankan vid Högalid. Det har vållat upprörda känslor bland boende. Ärendet ska nu avgöras av mark- och miljödomstolen.

Det är arkitektkontoret Visiondivision som vill förvandla Stockholm till ett svenskt Manhattan. Med förslaget ”Stockholm stacked” vill de visa att det faktiskt finns utrymme för ett hundratal höghus i stadskärnan. Något som kan behöva då Stockholm är en av de snabbast växande städerna i Europa.

– Vi tycker att det behövs lite brandfacklor inom stadsdebatten. Vi är för att förtäta innerstaden. Det finns många fördelar med det. Dels sparar man på grönytor som finns runt om staden och sedan finns det färdiga kommunikationer, säger arkitekten Anders Berensson.

– Det enda som behövs är en enkel lagändring, där man tillåter att man byggen på fri höjd på innergårdarna.

Joakim Larsson (M), som just nu vikarierar som stadsbyggnadsborgarråd, har på grund av ”lite logistikproblem” inte kunnat kommentera förslaget under helgen.

Oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S), som själv föreslagit att man ska bygga fyra skyskrapor vid Marieberg på Kungsholmen, gör dock tummen ner. I stället för innergårdar föreslår han att man bygger på tunnelbanestationerna.

– Att bomba hela staden med höga hus på stadens innergårdar är ett roligt och tankeväckande inlägg i debatten. Vi kommer att behöva bygga högre för att få plats med fler folk, men vi har fortfarande mark att bygga på. Förslaget är också lite väl innerstadsfixerat. Jag vill gärna se att vi bygger vackra höga hus i andra lägen.