Fakta: Martin Österdahl

Ålder: 42

Bor: I Nacka och på Arholma

Familj: Fru och tre barn

Gör: Författare och producent

Bakgrund: Har studerat ryska, Östeuropastudier och ekonomi. Arbetat i mediebranschen mer än 20 år, bland annat som tv-producent, programdirektör på SVT och exekutiv producent för Eurovision Song Contest 2013 och 2016.

Aktuell med: Spänningsromanen "Be inte om nåd", första boken i en serie om attackdykaren och Rysslandsexperten Max Anger. Utgivningsdatum 17 augusti. Boken har redan sålts till förlag i åtta länder.

Läser just nu: Spionthrillern "Rastlös" av William Boyd.

Favortiförfattare: Bland andra ryske Michail Bulgakov och brittiske John Le Carré.

Året är 1996 och attackdykaren och Rysslandsexperten Max Anger åker till S:t Petersburg för att leta rätt på sin försvunna flickvän och kollega Pashie. Handlingen i Martin Österdahls debutroman utspelar sig både i Sverige och i Ryssland, på 90-talet och 40-talet, och innefattar intrång i mobilnät, bombdåd och en hänsynslös organisation.

1996 var även året då Martin Österdahl bodde i S:t Petersburg. Han skrev en uppsats om telekombranschens etablering i Ryssland och intervjuade ryska entreprenörer som smugglade in mobiltelefoner i landet. Senare, när han arbetade för MTG, var hans jobb att starta Tv-shop i Ryssland.

– Jag förhandlade med tv-kanaler som var rena skurkorganisationer och postverket som var nästan lika illa. Då var jag bara 23 år och det gjorde starka intryck på mig, säger Martin Österdahl.

Efter attackerna 11 september 2001 bodde Martin Österdahl i New York och kände ett behov av att försöka förstå vad som hade hänt. Samtidigt väcktes ett behov hos honom av att förklara vad han varit med om i Ryssland.

– Jag började skriva på en roman, men det är inte mycket kvar av de första försöken.

Rysskräck

Martin Österdahls intresse för Ryssland väcktes tidigt. Under barndomen var han rädd för att ett tredje världskrig skulle bryta ut, och hotet kom från Ryssland. Han var också musikalisk och gick i Adolf Fredriks musikskola i Stockholm samt sjöng i Kungliga operans barn- och ungdomskör, vilket tog honom bakom järnridån på en körresa som gjorde honom än mer nyfiken på landet i öst. Intresset för Ryssland späddes dessutom på av de ryska ishockeyframgångarna. I dag är rysskräcken borta, men intresset finns kvar och numera också en kärlek till landet. Med bokserien om Max Anger hoppas han kunna ge en nyanserad bild av Ryssland.

Olika roller

Drömmen om att bli författare har alltid funnits där, men det är framförallt i tv-branschen Martin Österdahl har verkat. När Sverige stod värd för Eurovision Song Contest 2013 var han ytterst ansvarig för hela evenemanget och det upprepade han när det i våras var dags för Sverige att agera värd igen.

– Det har varit fantastiskt roligt och en förmån att få göra det, men ibland har jag varit livrädd. Det var svårt att växla mellan de båda rollerna, att ena stunden vara chef för ett jätteevenemang med 750 medarbetare och andra stunden vara ensam med min bok.

Martin Österdahl skriver nu på den andra boken i serien och hoppas kunna vara författare mer eller mindre på heltid. Att han vågade satsa på författarskapet har han delvis vännen och författarkollegan Mons Kallentoft att tacka för.

– Vi träffades på ett flygplan till Mallorca och umgicks lite där den hösten. En dag sa han till mig: 'Vad väntar du på? Det är ju det här du ska göra, det vet både du och jag'. Då insåg jag att jag hade skjutit upp det länge nog och att det var dags nu.