Fakta: Frances

Frances heter egentligen Sophie Frances Cooke. Hon är född 1993 i Newbury i England. När hon var barn ville hennes föräldrar att hon skulle bli klassisk violinist, men Frances bestämde sig istället för att satsa på att skriva poplåtar.

2014 debuterade hon med singeln "Fire may save you" på det hippa franska skivbolaget Kitsuné. I november nominerades hon till en Brit Award i hemlandet.

Den 27 augusti uppträder Frances på festivalen Popaganda i Stockholm tillsammans med bland andra Belle & Sebastian, FKA Twigs och Years & Years,

Sophie Frances Cooke, som hon egentligen heter, har lyfts fram som ett löfte i England sedan i höstas. Då nominerades hon bland annat till en Brit Award.

Nu börjar resten av Europa få upp ögonen för hennes lågmälda låtar. Balladen "Let it out" har passerat tio miljoner spelningar på Spotify.

Solo på scen

Frances är något av antitesen till de artister som tar hjälp av digitala hjälpmedel. När hon uppträder är det hon och ett piano som finns på scenen, inget mer. Just så var det när hon framförde den gospeldoftande "Don't worry" i finalprogrammet av "Allsång på Skansen" förra veckan.

– Det är en sårbar situation som jag försätter mig i. Men det är medvetet. Det innebär att både jag och mina sånger når fram till publiken. Det uppstår en intimitet, säger Frances och förklarar att de avskalade omständigheterna är något som kräver en hel del mod av henne.

– Om jag slutar spela så dör hela konserten. Men jag älskar det för då har jag total kontroll. Jag kan styra musiken i exakt den riktning som jag vill. Att vara ensam på scen skapar en rädsla. Men det är en bra rädsla.

Återvänder med band

Framöver kommer hon emellertid att växla mellan att uppträda solo och tillsammans med ett band. När hon återvänder till Sverige för att göra ett nedslag på festivalen Popaganda i Stockholm gör hon det i sällskap med ett band.

– Det är fantastiskt, det också. Jag gillar verkligen det djup som du uppnår när du backas upp av ett band.

Det är lätt att associera till Coldplay när man hör Frances bitterljuva melodier. Hon erkänner också att hon är en stor beundrare av megabandets frontman Chris Martin.

Men hennes stora förebild är den amerikanska artisten och låtskrivaren Carole King. Hon tackar sin mamma för att ha blivit introducerad till Kings närmast outtömliga låtskatt.

– Det som verkligen har inspirerat mig är att hon främst identifierar sig som låtskrivare. Det är ryggraden i hennes karriär.

Debuten nästan färdig

Exakt när Frances debutalbum anländer kan hon inte säga. Men skivan är i det närmaste färdiginspelad. Beträffande sin framtid som artist är hon ödmjuk.

– Jag planerar så gott det går. Men jag kan egentligen bara göra mitt bästa. Resten är upp till publiken. Det är den som avgör min framtid.