Fakta: Stockholms filmfestival

Årets festival är den 27:e i ordningen och pågår den 9–20 november.

Drygt 200 filmer från 70 länder visas under årets festival, varav 163 långfilmer och 26 kortfilmer ingår i årets officiella program.

Tre festivalsektioner är nya för i år: Discovery, med fokus på debuterande regissörer, Documania, som uppmärksammar dokumentärfilmen, och Icons, som sätter skådespeleriet i fokus.

Hedersgäst är Francis Ford Coppola, som mottar Stockholm Lifetime Achievement Award den 10 november.

Öppningsfilm är Ken Loachs Cannes-prisade drama "Jag, Daniel Blake", som visas i närvaro av regissören den 9 november.

François Ozon ("Åtta kvinnor", "Under sanden") tilldelas Stockholms filmfestivals Visionary Award, meddelade festivalchefen Git Scheynius när festivalen höll presskonferens i samband med sitt programsläpp på tisdagen.

Ozon kommer till festivalen i november med sin senaste film "Frantz", och var en av de nya gäster som presenterades. Ytterligare namn på festivalen blir bland andra den rumänske regissören Cristian Mungiu, Anne Fontaine och Mark Cousins. Den senare kommer till festivalen med långfilmsdebuten "Stockholm my love", med Neneh Cherry i huvudrollen, men kommer dessutom att visa sina favoritplatser i Stockholm under en arrangerad stadsvandring.

Tom Ford tävlar

I vanlig ordning har festivalen samlat flera av de filmer som under året har setts på världens tyngre filmfestivaler. Bland titlarna som tävlar om festivalens pris Bronshästen finns Tom Fords "Nocturnal animals", Kenneth Lonergans "Manchester by the sea" och, som tidigare meddelats, Nate Parkers "The birth of a nation".

Andra titlar i årets program är Andrea Arnolds "American honey", med "Borg"-aktuelle Shia LaBeouf i en av rollerna, svenske Kasper Collins kritikerrosade dokumentär "I called him Morgan", Paul Verhoevens "Elle", Park Chan-Wooks "The handmaiden" och Garth Davis "Lion".

Årets festivaltema är identitet, vilket avspeglas genom tio filmer i sektionen Spotlight.

– Det är ett slags förlängning av vårt tidigare tema migration. Just nu ser vi flyktingströmmar och vi har massor av människor som måste hitta en identitet i tillvaron. Där hoppas vi att filmerna delvis kan hjälpa till med, säger Git Scheynius.

Coppola träffar studenter

Som tidigare har meddelats öppnar festivalen med "Jag, Daniel Blake" i närvaro av regissören Ken Loach, och hedrar Francis Ford Coppola med Stockholm Lifetime Achievement Award. Coppola kommer under sitt första svenska besök att passa på att möta några registudenter från Stockholms dramatiska högskola.

– Coppolas program är väldigt tajt, men det här lyckades vi peta in, vilket är väldigt roligt. Att han gör det tror jag handlar om att Coppola är 77 år nu och han är ju en mentor för den unga generationen, säger Git Scheynius.

Stockholms filmfestival hålls den 9–20 november.