Fakta: Frans Jeppsson Wall

Född: 1998 i Ystad.

Bakgrund: Slog igenom som sjuåring med Zlatan-hyllningen "Who's da man". Debuterade tidigare i år i Melodifestivalen med låten "If I were sorry", skriven av Frans själv, samt Oscar Fogelström, Michael Saxell och Fredrik Andersson.

Statistik: Frans är den yngsta vinnaren av Melodifestivalen sedan Carola vann med "Främling" 1983. "If I were sorry" har nu spelats över 29,6 miljoner gånger på Spotify och musikvideon till låten har visats över 3,2 miljoner gånger på Youtube.

Aktuell: Representerar Sverige i Eurovision Song Contest i finalen i Globen den 14 maj. Räknas som en av de stora favoriterna – i alla fall enligt oddsmakarna.

Det har snart gått två månader sedan Frans Jeppsson Walls liv förändrades över en natt. 17-åringen vann Melodifestivalen och en värld av möjligheter öppnade sig.

– Jag tror att jag smälte att jag vann ganska snabbt. Men att smälta resan tog längre tid för det var så många nya intryck. Det var det som gjorde hela upplevelsen så bra, rolig och sjuk. Det var så mycket som hände på så kort tid, säger Frans.

Och den där resan tog ju inte slut i Friends Arena den 12 mars. "If I were sorry" har blivit en enorm hit – inte bara i Sverige utan också i resten av världen.

– Det var lite konstigt, tycker jag. Jag förstod ju att det blev en väldig kontrast för svenska folket när jag gick från Zlatan-låten till det här och hela min nya stil, att det blir en cool grej. Men nu har den ju gått utomlands också så jag tänker att det är väl en bra låt, säger Frans.

Vad är hemligheten med "If I were sorry"?

– Jag tror att det är det vi kallar för "antirefräng". Det är lite unikt att bygga upp till någonting och så bara "nähä, där kom inget skrikande ljud, vad är det här, jag gillar det".

Svåra frågor

Frans själv har däremot hållit en ganska låg profil sedan segern i Melodifestivalen. Han har varit hemma i Ystad och gått i skolan.

– Det är väldigt konstigt att vara i min ålder och stå i den här situationen. Det är många beslut och den svåraste frågan är vad jag vill bli. Det är därför jag går i skolan och försöker hålla en hyfsad nivå där för att ha något att falla tillbaka på. Det är inte självklart att jag vill hålla på med artisteri hela mitt liv, eller ens de kommande fem åren.

Men nu är det återigen fullt fokus på artistkarriären. Förberedelserna inför Eurovision Song Contest är i full gång och på tisdagseftermiddagen repeterade Frans för första gången i Globen.

Scenen är annorlunda jämfört med i Melodifestivalen och Frans utlovar nya effekter och några överraskningar. Men konceptet för hans framträdande är detsamma – publikkontakt.

– Det känns fel för mig att sjunga till en ruta när jag kan sjunga till en publik som ger energi tillbaka och reagerar på det jag gör. Det är därför man håller på med artisteri.

"Prioriterar energi"

Han vill inte spekulera kring sina chanser eller peka ut några favoriter förrän han kommit in mer i "bubblan". Men han känner redan att Eurovision är större än Melodifestivalen.

– Det är en annan stämning nu eftersom jag representerar hela Sverige, jag har hela folket bakom mig. Det är en otrolig känsla att ha det stödet.

För att kunna leverera på topp i finalen nästa lördag ska Frans se till att utnyttja alla möjligheter till vila under den närmaste tiden. Allt för att undvika samma scenario som i Melodifestivalen då han "nästan gick in i väggen" och blev sjuk efter finalen.

– Jag hade gjort för mycket under för kort tid, det var mycket stress. Nu prioriterar jag verkligen energi, det är så jag gör för att hålla mig frisk. Vi är väl förberedda för det här.