Fakta: De är kvar i "Idol"

Amanda Winberg.

Axel Schylström.

Simon Zion.

Martin Almgren.

Tove Burman.

Frans Walfridsson jublade när det stod klart att Motown var veckans tema. Han valde Stevie Wonders "Signed, sealed, delivered (I'm yours)" och fick beröm för sin sång – men kritik för sitt scenframträdande.

Tillsammans med Tove Burman, som uppträdde med Diana Ross "I'm coming out" hängde han löst i kväll och till slut blev det han som tvingades lämna tävlingen.

– Även om det var mitt tema i kväll så var alla outstanding. Det kan ha varit den bästa "Idol"-kvällen, sade han i "Idol extra".

"Steppat upp"

Även juryn var nöjd med idolernas prestationer.

– Alla har faktiskt steppat upp ett pinnhål, sade Laila Bagge i programmet.

Axel Schylströms tolkning av Ray Charles "Hallelujah, I love her so" fick trion att jubla och Martin Almgrens version av Jackie Wilsons "(Your love keeps lifting me) Higher and higher" föll Anders Bagge i smaken, även om Alexander Bard inte höll med.

– Du sjunger det här med hjärta, smärta och soul, sade Ander Bagge.

Bäst i kväll

Amanda Winberg gav sig på Aretha Franklins klassiska låt "Respect".

– Du bryter mot alla de regler som jag har när det gäller att välja låtar av sångerskor som är så här duktiga, sade Laila Bagge.

Anledningen är att det brukar innebära att ribban blir för hög, men Amanda Winberg verkar vara undantaget som bekräftar regeln.

– Du nailade det här, sade Laila Bagge.

När Simon Zion avslutade kvällen med sin version av James Browns "I got you (I feel good)" kom hela studion på fötter och gungade med. "Flawless", sammanfattade Laila Bagge och konstaterade att Simon Zion var bäst i kväll.