Fakta: Freddie Wadling

Född: 1955 i Fräntorp, Göteborg.

Familj: Gift med Bella Wadling.

Musiker: Debuterade som artist 1978 i punkgruppen Liket lever och spelade även i Lädernunnan och Cortex. Bildade 1983 duon Blue for Two tillsammans med Henryk Lipp och var under 1980-talet tongivande på den svenska alternativmusikscenen.

Från 1987 var han återkommande gästartist hos Fläskkvartetten.

På senare år steg Wadling fram som en känslig och uttrycksfull vistolkare. 1999 fick han en Grammis för "Skivor till kaffet" där han sjöng Taube, Bellman, Hasse och Tage med flera tillsammans med Esbjörn Svenssons Trio. 2011 kom skivan "License to kill" med tolkningar av Bond-låtar.

Hans sista skiva "Efter regnet" kom tidigare år. Stina Nordenstam hade specialskrivit några av låtarna till Wadling som fick strålande kritik för albumet.

Det var en öppen begravningsceremoni, och flera svenska kulturpersonligheter var närvarande, däribland Magnus Carlson, sångare i Weeping Willows, som stod Wadling nära.

Skådespelaren Stina Ekblad läste en psalm och musikern Anna von Hausswolf spelade ett orgelstycke. Akten avslutades med Freddie Wadlings eget musikstycke "Walk", uppger Göteborgs-Posten.

Begravs i hemstaden

Wadling inledde sin musikaliska karriär på punkscenen i hemstaden Göteborg på 70-talet och var en betydande figur i Sveriges musikliv. Hans bortgång den 2 juni orsakade en svallvåg av sorg bland musiker.

Fläskkvartettens Sebastian Öberg beskrev kollegan och vännen som en "otroligt godhjärtad och respektfull människa och musiker", när TT pratade med honom i juni.

– Han kunde få en text att tala och få ett djup, han kunde förmedla den rakt in.

Hyllas i tv

Under sommaren skulle artisten ha medverkat i tv-programmet "Så mycket bättre", men hann inte med inspelningen. Kvarvarande artister valde att hylla Wadling i ett särskilt program som sänds i höst.

– Jag visste ingenting om honom. Men efter att vi skulle tolka varandra så dök jag in i hans material och såg ett väldigt djup, ett väldigt ljus och ett väldigt mörker. Jag ville verkligen ta reda på vem han var, sade Danny Saucedo till TT inför inspelningen.