Fakta: Fredrik Eklund

Den 39-årige stjärnmäklaren Fredrik Eklund är uppvuxen i Akalla i Stockholm. Han flyttade till New York 2003 och har sedan 2012 medverkat i Bravo-Tv:s "Million dollar listing". I år hade Kanal 5:s "Toppmäklarna" premiär. Serien handlar om Eklunds eget mäklarföretag Eklund Stockholm New York.

Fredrik Eklund är gift med konstnären Derek Kaplan och bror till författaren Sigge Eklund.

Fakta: Fredrik Eklund om ...

..."Million dollar listing":

Så länge jag förändras i tv-serien, så länge formatet förändras kring mig och så länge jag vågar vara ärlig och ge allt så kommer jag att fortsätta. Jag brukar få frågan om det verkligen är på riktigt – men det är klart att det är det. Det hade nästan varit skönt om man fick ett manus, om man slapp sitta där och gråta på riktigt över missfall...

Det här har nästan varit som en upphöjd terapi för mig, vilket kanske låter knäppt. Men jag har förändrats och lärt mig väldigt mycket om mig själv i den här processen.

..."Toppmäklarna":

Vi är förnyade till en andra säsong och jag har lovat dem och mig själv att vara med mer i den här säsongen. Jag ska ta lite mer plats och vara lite mer galen, som jag är. För det är ju mitt företag.

...Sin nästa bok:

Den första boken, "The sell", höll jag på med i flera år. Men den här bara kom till mig. Den är väldigt annorlunda mot "The sell", den är väldigt personlig och många kommer att prata om den. Jag njuter av att skriva den. Den förra boken blev jag lite stressad att skriva klart fort, men den här gången ska jag njuta av hela processen.

...Jantelagen:

Jag har mycket minnen från tidiga barnaår där jag blir tillsagd vad jante betydde och varför jag inte skulle bete mig på ett visst sätt. Jag kunde aldrig ens förstå det där, jag vet inte om det var någonting i min uppväxt, men jag har aldrig någonsin känt att det är rätt. För som ung och liten är det ju jättejätteviktigt att man känner att man kan få göra precis vad man vill. Att ingenting kan stoppa en. Sedan blir man stoppad ändå, av människor och händelser i livet, men när man är liten så ska man inte känna så.

Stjärnmäklaren Fredrik Eklund tillbringar lördagsförmiddagen vid sin gård i Connecticut. Det är runt 30 grader i luften och han njuter av att känna daggräset mot sina bara fötter. Där, vid det vita lyxhuset som han och maken Derek Kaplan köpte tidigare i år, försöker han hitta distans till sin vardag och se livet ur ett annat perspektiv.

– När jag är här känner jag att jag kan se på mig själv i New York, i kostymen och i min yrkesroll, och ifrågasätta hela honom och hela det där livet.

Längtar efter barn

Genom att ständigt analysera och omprioritera sin tillvaro försöker han att inte ta någonting för givet. Ändå har han haft samma mål i flera år nu: att bli pappa.

I den senaste säsongen av "Million dollar listing" fick tittarna följa Fredrik och Derek tiden efter att deras surrogatmamma drabbats av ett missfall.

– Nu försöker vi igen och vi har inte givit upp, säger Eklund.

En galen djungel

I veckan byter han USA mot Sverige, där han ska filma säsong två av "Toppmäklarna" och hålla föreläsningen "Exklusiv Fredrik Eklund". Han ska berätta om sin livsresa, från Stockholmsförorten Akalla till Det stora äpplet i USA.

– Jag ska berätta om vad som fick den där lilla pojken att vilja lämna familj, vänner och Sverige bakom sig och åka, väldigt ensam och ganska rädd, till USA och klättra sig upp i den här galna djungeln som New York ändå är, till toppen av mäklarvärlden, säger Eklund.

Fredrik Eklund misstänker att många i publiken kommer dit för att ta del av hans tankar om att bli en bra säljare, men vill också få folk att skratta – och kanske gråta.

– Jag vill att folk ska gå därifrån och tänka "fan, nu är allt möjligt".