– Om vi skriver om militären måste vi vara väldigt försiktiga, säger Nyein Nyein, politisk reporter som bevakar valet och de valkampanjer som pågår runt om i Burma för tidningen Irrawaddy.

Fakta: Fria men beroende av bistånd

Nyhetstidningen Irrawaddy grundades i början av 1990-talet av studentaktivisten och nuvarande chefredaktören Aung Zaw, som då hade tvingats lämna landet.

Tidningen, som har burmesisk och en engelsk utgåva, öppnade sin redaktion i Rangoon 2012.

Burmas demokratiska röst, en radio- och tv-station, har liksom Irrawaddy verkat i exil. DVB har sin huvudredaktion i Oslo, och saknar fortfarande sändningstillstånd i Burma.

Irrawaddy och DVB får ekonomiskt bistånd av Sverige, ett stöd som dock ska fasas ut.

Medierna strävar efter ekonomiskt oberoende, men vittnar om svårigheter. Bland annat är det får som vågar annonsera i fri press.

Källor: Sida, DVB, Irrawaddy.

– Ibland märker vi hur någon följer efter oss, säger Nyein Nyein, politisk reporter som bevakar valet för tidningen Irrawaddy.

Behåller redaktion

På söndag hålls det val i den forna militärdiktaturen. Militären, som visserligen har låtit landet öppnas till viss del, har fortfarande stort inflytande över Burmas politiska system. Journalister som TT talar med i Rangoon vittnar också om en omfattande kontroll.

Det gäller att välja sina ord väl, berättar Nyein Nyein, som skriver under pseudonym. Hon lever fortfarande i exil, men jobbar varannan månad på redaktionen som Irrawaddy öppnade i Rangoon 2012. Innan dess gjordes arbetet från Thailand – med hjälp av medarbetare inne i Burma.

En ny tid är här – dock inte utan problem. Reportrar hotas och Irrawaddys webb har utsatts för cyberattacker.

– Vi behåller vår redaktion i Chiang Mai i Thailand, förklarar chefredaktör Aung Zaw.

Väljer sina ord

Mediekollegan Burmas demokratiska röst (DVB) har också levererat ocensurerade burmesiska nyheter – via radio och tv – med hjälp av reportrar som bevakat landet under stor hemlighet. DVB:s huvudkontor ligger fortfarande i Oslo, men biträdande chefredaktör Khin Maung Win är på plats i Rangoon.

– Men vi har ingen sändningslicens så vi får sända utifrån, säger han och påpekar att burmesiska etermedier med licens knappast kommer att leverera en tillfredställande valbevakning.

– De styrande har varnat för att licenser kan komma att återkallas om partisk rapportering sänds.

Irrawaddys Nyein Nyein berättar hur hon väger sina ord på guldvåg.

– Censur finns fortfarande. Om vi skriver om militären måste vi vara väldigt försiktiga.