Ania Monahof flydde till Sverige över ett stormigt Östersjön år 1944. Nyligen gjorde tonåringen David Mohseni en liknande färd i en överfull gummibåt på Medelhavet. De är två av rösterna i Novellix nya novellserie om flykt, vid sidan av Marjaneh Bakhtiari och Zulmir Becevic.

– Det handlar inte bara om flyktögonblicket utan också om att tvingas lämna sitt språk, sin familj och sitt hem. Det blir ett livslångt trauma, säger Anders Rydell, författare och kulturchef på Hallpressen.

Han tog initiativ till serien när flyktingkatastrofen började på allvar. Människor flydde för livet men oförståelsen inför deras situation växte.

– I slutet på andra världskriget välkomnade vi människor, och då var vi otroligt mycket fattigare, säger han och tycker att det är tragiskt att så många nu vill stänga dörrarna.

De fyra författarna kommer från olika generationer och platser. David Mohseni, i dag 18 år, hittade Anders Rydell via ett tv-inslag där den afghanske pojken satt på ett flyktingboende och drömde om att bli författare. Novellerna ska nu delas ut som diskussionsunderlag till skolor och bibliotek i Jönköpings län.

– Jag hoppas att det skapar en djupare förståelse för flyktingarnas situation.