Fakta: Donna Juanita

Donna Juanita har premiär 30 september på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Sångerna är skrivna av Hasse Alfredson och Tage Danielsson, med musik av bland andra Franz Schubert, Gunnar Svensson och Hoagy Carmichael.

Medverkande är bland andra Claire Wikholm, Robin Keller, Ole Forsberg och Kajsa Reingardt.

"Donna Juanita, syster till Don Juan, var en señorita som var lika pilsk som han". Så sjöng Monica Zetterlund i Hasse och Tages skruvade revy "Spader, Madame!". Juanita återuppstår nu på Kulturhuset Stadsteatern, i en nyskriven musikal av Johanna Garpe och Erik Norberg. Och regissören föll för Gina Dirawis friska "hejdlöshet".

– Jag hade inte läst manus men när jag fick veta vem Donna Juanita var kände jag "det här är jag". Förutom att hon förför varje man, säger Gina Dirawi, som först inte var helt bekväm med att spela teater.

Scenvana har hon, Dirawi har varit programledare för både Melodifestivalen och Grammisgalan och inledde sin karriär med satirer på sin blogg. Men att varje dag vara sårbar inför en hel ensemble tyckte hon var tufft.

Gör scendebut

Musikalen gör nedslag i Kramfors, på 1960-talet. Anita provar en dag sin mammas brudklänning och får panik över livet hon väntas leva. Hon rymmer tillsammans med sin bror och tar namnet Juanita. Under en resa genom Sverige förför hon brevbärare, präster och tunnelbaneförare, alla hon kommer åt.

"Herregud vad hon ligger", var en av Gina Dirawis första tankar om rollen.

– Men fram för allt tar hon makten över allt i sitt liv, sitt sätt att äta och sitt sätt att röra på sig, säger Sundsvallstjejen.

Hon pratar ömsom om sig själv ömsom om rollen, identifikationen är stor.

– Är det något jag kan så är det att växa upp i en miljö där man inte kommer till sin rätt, säger hon och berättar om barndomen i en palestinsk familj.

Där var det viktigt att vara "duktig", tala vårdat och att lära sig laga mat. Men även från svenskt håll upplever hon en förväntan på att hon ska vara snäll och inte säga ifrån. Därför lockade Juanitas totala likgiltighet inför andras åsikter.

Hasse och Tage

Det kitt som håller samman historien är 28 av Hasse Alfredsons och Tage Danielssons klassiska låtar. Musikalen befolkas dessutom av karaktärer som är blinkningar till humorparets universum. Gina Dirawi hade till en början ingen relation till deras skämt.

– "Jeff jeff, pam pam", vad betyder det, säger 25-åringen skrattande och fortsätter:

– Men de har ett litet norrländskt sätt, ett "allt är skit". Och allt de sjöng om kan man känna igen i dag.

Johanna Garpe har länge velat göra något utifrån humorduon. Dessutom hade hon tidigare satt upp "Don Juan", och ville nu vända på perspektivet. Hon berättar historien som att den klassiska erövraren egentligen alltid har varit en kvinna.

– Hon gör allt hon vill och allt det män får. Det var roligt att inte väja för att hon är häftig och jobbig.

Är framtiden

Gina Dirawi spelar dock varken "sexig eller "sensuell". Medan Don Juans sexualitet anses vara hyfsat oproblematisk tror många att det ligger ett dolt trauma bakom Juanitas sexaptit.

Så är det inte alls, menar Johanna Garpe, som också skildrar en levnadsglad Juanita på äldre dagar. Hon är noga med att erövrerskan inte ska bli ensam och dyster.

– Hon ska sluta på topp. Hon är framtiden. Hon är den man vill vara.

"Donna Juanita" får premiär den 30 september.