– De som säger att ökad transparens kommer att döda marknaden tjänar troligtvis sina pengar på att dölja information för, antingen köpare, eller skattemyndigheter.

Pontus Silfverstolpe, grundare av Barnebys, världens största söksajt för konst- och antikvitetsauktioner, om öppenheten på den glödheta marknaden för kvalitetskonst.

Fakta: Global marknad för kvalitetskonst

I fjol sjönk den globala försäljningen av kvalitetskonst (fine arts) med 7 procent till 63,8 miljarder dollar, jämfört med 68,2 miljarder under rekordåret 2014. Antalet försäljningar minskade med 2 procent.

Försäljningen i USA ökade 4 procent till 27,3 miljarder dollar, den högsta nivån hittills. USA:s marknadsandel var 43 procent. Storbritanniens 21 procent och Kinas 19. Försäljningen i Sverige utgör bara en bråkdel.

Verk som sålts för över 1 miljon dollar motsvarar 1 procent av försäljningarna men hela 57 procent av försäljningsvärdet. Den allra dyraste konsten, över 10 miljoner dollar, utgör 0,1 procent av försäljningarna och 28 procent av värdet.

53 procent av försäljningarna sker via konsthandlare eller andra mellanhänder. 47 procent sker via auktionshus.

Nätförsäljningen bedöms uppgå till 4,7 miljarder dollar eller 7 procent av den globala marknaden. Både traditionella konsthandlare och auktionshus har nätförsäljning.

Källa: Tefaf Art Market Report 2016.

Bakgrund: Dyraste målningarna för 2,5 miljarder

När Willem de Koonings "Interchange" bytte ägare i fjol höst, kan det ha varit frågan om ett världsrekord. Hedgefondmiljardären Kenneth C Griffin betalade 300 miljoner dollar, nästan 2,5 miljarder kronor, för det abstrakta mästerverket.

Summan är i nivå med priset för Paul Gauguins ""Nafea faa ipoipo?" ("När ska du gifta dig?), som såldes till emiratet Qatar några månader tidigare. I båda fallen rör det sig om uppgifter från källor med insyn i affärerna; de har aldrig bekräftats officiellt.

För två år sedan såldes den dyraste tavlan hittills i Sverige. En okänd köpare betalade drygt 58 miljoner kronor för Andy Warhols "The last supper" på auktionsfirman Bukowskis.

Källor: Bukowskis, nyhetsbyrån Bloomberg, Tefaf Art Market Report med flera

Fakta: Kvalitetskonst är fine art

Engelskans "fine art" är ett svåröversatt begrepp som innefattar både konst och föremål som utvecklats för sin estetiks och skönhets skull till skillnad från bruksföremål.

Måleri och skulptur räknas till fine art liksom exempelvis konstfilm, fotografi, konceptkonst och gravyr. Begreppet används främst inom konsthandeln och i titlar inom akademien, men sällan i konstundervisningen.

TT använder ordet "kvalitetskonst" som synonym till begreppet "fine art".

Paul Gauguins målning "Nafea faa ipoipo" ("När ska du gifta dig") kan vara den dyraste målning som sålts. I februari i fjol betalade emiratet Qatars museer kring 300 miljoner dollar (nästan 2,5 miljarder kronor) för målningen. Några månader senare såldes Willem de Koonings "Interchange" för samma belopp till en amerikansk hedgefondmiljardär, enligt medier som hänvisar till källor med insyn i affärerna.

Miljonförlust

Ändå gick den globala konstförsäljningen ner. Problemen hos börsnoterade Sotheby's, som tillsammans med privatägda Christie's, dominerar den globala auktionsmarknaden, är kända. För sista kvartalet 2015 redovisade bolaget en förlust på över 11 miljoner dollar. Christie's har ingen motsvarande öppen redovisning, och under årens lopp har branschen fått kritik för brist på transparens.

– De som säger att ökad transparens kommer att döda marknaden tjänar troligtvis sina pengar på att dölja information, antingen för köpare eller för skattemyndigheter, säger Pontus Silfverstolpe, grundare av Barnebys som är världens största söksajt för onlineauktioner av konst och antikviteter.

Han tror på fortsatt nedgång i år.

– Framför allt första delen av 2016, säger han.

Även författaren och journalisten Georgina Adam, som bevakar konstmarknaden för tidningarna Financial Times och The Art Newspaper, förväntar sig en måttlig nedgång, men ingen kollaps.

Paulina Sokolow, auktionsfirman Bukowskis talesperson, gör en likartad bedömning.

– Marknaden kommer inte att störtdyka, men prognosen är att den hamnar under fjolårsnivån, säger hon.

Stor osäkerhet

Bedömarna pekar på osäkra omvärldsfaktorer som gör det svårt att ställa prognoser för andra halvåret. Dit hör presidentvalet i USA, folkomröstningen om EU-medlemskapet i Storbritannien, terrorhot men också Kinas ekonomiska utveckling.

I fjol föll försäljningen på den kinesiska marknaden med hela 23 procent och Storbritannien intog Kinas plats som marknadstvåa, enligt Art Market Report 2016 – också kallad Tefafrapporten – och som anses vara konstbranschens tyngsta marknadsrapport. ­

Försäljningen i USA fortsatte däremot uppåt till den högsta nivån hittills. Den amerikanska marknaden står för över 40 procent av den globala, enligt rapporten.

Övrig konsthandel

Georgina Adam anser att Tefafrapporten ger en bra bild av den globala auktionsmarknaden, men att statistiken för övrig konsthandel är mer osäker.

Ciléne Andréhn på galleri Andréhn-Schiptjenko i Stockholm menar att rapporten inte ger någon bra bild av gallerier som är verksamma på förstahandsmarknaden. Exempelvis noterade galleriet, som hon äger tillsammans med affärspartnern Marina Schiptjenko, enligt henne en bättre försäljning 2015 än 2014.

– Men så säljer vi inte heller till spekulationsköpare eller trofésamlare, de är inte intresserade av vårt program. Våra köpare är genuint intresserade och det är min uppfattning att det seriösa intresset för konst som säger något ökar, säger Andréhn.

Enigt Tefafrapporten minskade den globala försäljningen av kvalitetskonst och föremål med 7 procent i fjol. Men nedgången skedde inte över hela linjen. De allra dyraste målningarna och konstföremålen fortsatte uppåt.

Trenden kommer sannolikt att fortsätta under året och nya prisrekord kan inte uteslutas, enligt Pontus Silfverstolpe.

– Men det förutsätter att det "bästa" når marknaden, säger han.