– Det här blir en nyttig lärdom, men sen får vi nog ta en paus från varandra.

Henrik Dorsin om Grotescos turné.

Fakta: Grotesco

Medlemmar: Emma Peters, Emma Molin, Erik Wernquist, Hanna Dorsin, Henrik Dorsin, Jakob Setterberg, Jonas Kahnlund, Linus Eklund Adolphson, Micke Lindgren, Per Andersson, Per Gavatin, Rikard Ulvshammar och Viktor Titelman.

Bakgrund: Humorgruppen slog igenom med en självbetitlad humorserie som visats på SVT i två säsonger, 2007 och 2010. Planen är att spela in en tredje säsong under nästa år. I januari 2015 satte de, tillsammans med regissören och koreografen Anna Vnuk, upp sin första scenföreställning på Scalateatern i Stockholm. Den kammade senare hem Svenska humorpriset 2015 i kategorin årets scenshow.

Turnédatum: 21–23/1 Göteborg, 29–30/1 Örebro, 4–6/2 Luleå, 11–13/2 Umeå, 18–20/2 Linköping, 26–27/2 Jönköping, 11–12/3 Falun, 17–19/3 Halmstad, 7–9/4 Lund, 22–23/4 Karlstad, 28–30/4 Helsingborg, 6–7/5 Västerås, 13–14/5 Göteborg, 27–28/5 Stockholm.

Den 21 januari har showen med det krångliga namnet "Grotesco på Scala på turné – en näradödenrevy" premiär i Lisebergshallen i Göteborg.

– Vi har suttit instängda på teatern i ett år nu så det känns skönt att få röra lite på sig. Det blir ju lite nytt i varje stad och publik man kommer till, säger Henrik Dorsin.

Totalt kommer Henrik Dorsin och hans humorgäng att besöka tolv städer under den fem månader långa turnén som avslutas i Stockholm den 28 maj.

"Fläskigare föreställning"

Innehållet kommer att vara sig likt, men nya scener och större lokaler innebär att de kan "blåsa upp" showen vid behov och tillfälle. Det glädjer skådespelaren Emma Peters, en av medlemmarna i Grotesco.

– Det blir fläskigare och otroligt intensivt. Vansinnet kan få större proportioner! Det ska bli väldigt roligt, efter 120 föreställningar behövs ett nytänk, säger hon.

Efter vårturnén tar Grotesco sommarlov. Henrik Dorsin sticker inte under stol med att konflikter uppstår i den månghövdade humorgruppen men det är oftast i skapandeprocessen – innan ridåerna går upp.

– Vi känner varandra väl och har roligt tillsammans, men det är inte artigt. Det här blir en nyttig lärdom, men sen får vi nog ta en paus från varandra. Vi är som en skolklass på en skolresa, säger Henrik Dorsin med ett skratt.

Mer "Grotesco" i tv

Pausen blir inte långvarig, redan i höst börjar de skriva manus till en tredje säsong av "Grotesco" på SVT, med planerad inspelning våren 2017.

Medlemmarna kommer dock att synas på olika håll innan dess. Emma Peters dyker till exempel upp i tv-rutan redan i februari, i TV4:s nya komediserie "Finaste familjen" av och med David Hellenius.

Henrik Dorsin, som var Guldbaggenominerad för bästa manliga biroll i dramafilmen "Flocken", välkomnar också nya utmaningar.

– Det vore jätteskönt att göra mer drama, där man inte hela tiden jagar skratt. Det är inget fel med det, men det är väldigt ansträngande, säger Henrik Dorsin.