Fakta: "Jobba för två"

Förväxlingsfars som bygger på Carlo Goldonis pjäs "Två herrars tjänare". Handlingen går ut på att Hilmer Holmberg (Claes Malmberg) tar jobb hos två smågangsters som inte får veta att han arbetar för dem båda. I huvudrollerna syns också Frida Hallgren och Christopher Wollter.

Övriga roller görs av bland andra Anders Hatlo, Lars Betke, Daniel Träff och Andreas Andersson. Leif Lindblom regisserar.

Föreställningen spelas på Gunnebo slott mellan den 29 juni och 7 augusti.

Frida Hallgren är kanske främst känd för rollen som Lena i Kay Pollaks "Så som i himmelen" och uppföljaren "Så ock på jorden". På senare år har hon gjort succé som Lottie Friman i SVT-serien "Fröken Frimans krig".

Hon har också synts i flera dramatiska scenroller men någon fars har hon inte spelat – förrän nu.

Den 29 juni är det premiär för "Jobba för två" på Gunnebo slott utanför Göteborg.

– Jag har länge velat in i den här privatteatersvängen. När man har jobbat på statsunderstödd teater länge känns det roligt att få möta en annan typ av publik. Det är roligt att det här är sommarteater, en sådan miljö dit alla kommer för att ha roligt och där det är väldigt hög beläggning, säger Frida Hallgren.

Malmberg lockade

Hon lockades också av att få spela mot Claes Malmberg, som är en veteran på Gunnebo slott.

– Han är en väldigt begåvad skådespelare med en väldigt bra tajming, det behöver man när man gör komedi med skratt och punchlines, säger Frida Hallgren.

Att göra komedi tycker hon inte skiljer sig särskilt mycket från att göra drama.

– Jag trodde att det skulle vara större skillnad men det är egentligen samma grundarbete som när man gör drama. Den stora ytterligheten är väl att publiken blir en större medaktör när det blir komiskt eftersom det kommer mer hörbara reaktioner. Det behövs en precision för att folk ska få skratta färdigt, säger Frida Hallgren.

Gammal pjäs

"Jobba för två" bygger på Carlo Goldonis mer än 250 år gamla pjäs "Il servitore di due padroni" – "Två herrars tjänare". Den fick ett nytt liv för ett par år sedan som farsen "One man, two guvnors" i Londons West End och på Broadway i New York.

Nu har den försvenskats och förlagts till Göteborgstrakten på 1960-talet.

– Det är en klassisk förvecklingshistoria, säger Frida Hallgren.

"Jobba för två" spelas fram till den 7 augusti. Därefter ska Frida Hallgren ägna sig åt ett än så länge hemligt filmprojekt och i vinter får vi återigen se henne i "Fröken Frimans krig" i SVT.

Hon skulle dock gärna göra fler privatteaterroller framöver.

– Jag fortsätter gärna med det om det är rätt pjäs, regissör och roll, säger Frida Hallgren.