Fakta: Joacim Cans

46-årige sångare från Mora som sedan tonåren bor i Göteborg. Är utbildad vid prestigefulla Musicians Institute i Hollywood och frontar heavy metal-bandet Hammerfall.

Bandet firar 20-årsjubileum nästa år och släpper den 4 november sitt tionde album, "Built to last".

Cans har medverkat och vunnit i TV4:s "Körslaget" (2008), tävlat i Melodifestivalen (2013) och släppte soloskivan "Nu kan mörkret falla" (2013).

Just nu turnerar han med "Rock of ages" och ska snart sätta upp julshowen "Viva mas Vegas" i Mora.

– Det finns en ungdomlig hunger kvar i bandet, säger sångaren Joacim Cans till TT.

Det var i början av 2010-talet som Hammerfall tappade glöden och valde att ta en paus. Efter ett par år hittade de tillbaka till glädjen som alltid har drivit bandet. Den känslan formade comeback-albumet "(R)evolution" från 2014 och Joacim Cans är övertygad om samma energi hörs på "Built to last", som släpps den 4 november.

– Jag har alltid sagt att den dagen jag inte tycker att det här är kul då kommer jag inte att fortsätta, säger Joacim Cans.

– Det borde många ta till sig, vad det än är. Om du vantrivs med något – gör något annat. Och det måste vara drömmen som för dig framåt, inte pengarna. För trygghet är inte detsamma som lycka. Gör det som gör dig lycklig!

Ett välgräddat album

Hammerfall håller albumtraditionen högt och vill att titeln "Built to last" ska fungera som en röd tråd genom skivan.

– Ingredienserna i en smet måste vara väl avvägda för att det ska bli en bra slutprodukt. Och i det här fallet är det albumet som blir sockerkakan.

Han känner att det finns en stark hunger i musiken och upplever att bandet hela tiden inspireras av sin egen historia och process.

– Vi har en tydlig manual som vi själva har skrivit: "Så här funkar Hammerfall och det här är heavy metal för oss".

Omfattande turné

Bokningsförfrågningarna har varit många och med start i januari väntar en av de mest omfattande turnéerna bandet någonsin har gjort.

– Först fyra veckor i Europa, sedan åker vi till Sydamerika i mars, så gör vi USA i över en månad och sedan sätter vi i gång med sommarfestivalerna.

Turnén kommer inte till Sverige, men i april gör bandet en spelning på rockkryssningen "Rock the Boat" och därefter väntar ett par ännu hemliga festivalspelningar. Under hösten hoppas de dock på att få besöka några av de svenska scener de inte brukar hinna med.

– Vi har tänkt göra en mer regelrätt turné i Sverige. Ofta gör vi antingen Stockholm eller Göteborg, men nu ska vi försöka ta oss ut i landet lite mer, säger Cans.

Vill göra film

Parallellt med Hammerfall har Joacim Cans har flera andra pågående projekt. Just nu turnerar han med föreställningen "Rock of 80's" och sedan väntar julshowen "Viva mas Vegas" som sätts upp i Mora.

2017 lägger han allt fokus på bandet, men därefter drömmer han om att få ta sig an skådespeleriet på riktigt.

– Min stora dröm är att få vara med i någon form av teateruppsättning där jag får jobba mer på min talroll, än som sångare. Antingen inom teater eller på film.