– En av de avgörande sakerna med fotografi är att det gör saker som fotografen inte kan kontrollera. Och förhandling med just det villkoret är vad som gör en bra fotograf. Helvetet med den förhandlingen är vad det handlar om.

Stan Douglas, årets Hasselbladspristagare, om sitt arbete.

Fakta: Stan Douglas

Stan Douglas, född 1960 i Vancouver, har visats och uppmärksammats på världens stora konstbiennaler.

I Sverige ställde Bildmuseet i Umeå ut hans verk i grupputställningen "Theatrical Fields" 2014 och han har också visats på Tensta konsthall och på Moderna museet i Stockholm. Genom Hasselbladspriset får han nu en stor separatutställning i Göteborg.

Både i sina videoverk och fotografier arbetar han gärna med stora persongallerier och filmiska iscensättningar för att skildra förbisedda historiska händelser. I bildserien "Crowd and riots" (2008) undersöker han stora folksamlingar i 1900-talets Vancouver, bland annat en sammandrabbning mellan polisen och hippierörelsen som ledde till det ökända förortsområde som än i dag är starkt präglat av fattigdom, kriminalitet och droghandel.

Fakta: Hasselbladspriset

Utdelas av Erna och Victor Hasselblads stiftelse för "en framstående fotografisk gärning". Priset omfattar en miljon kronor och en utställning på Hasselblad center i Göteborg. De fem senaste pristagarna är:

2015: Wolfgang Tillmans

2014: Miyako Ishiuchi

2013: Joan Fontcuberta

2012: Paul Graham

2011: Walid Raad

2010: Sophie Calle

En filmisk konstnär som både tar stillbilder och gör videor får årets Hasselbladspris.

– Ett pris som detta är en enorm ära, en fantastisk hyllning av mitt arbete, säger han till TT på telefon från hemstaden Vancouver.

Juryn lyfter fram en fotograf av "enastående betydelse" och med starkt socialt patos. Själv talar han hellre om det visuella mediets unika förmåga till kommunikation än om sociologi. Men Stan Douglas uttalade ambition är samtidigt att fånga förbisedda historiska skeenden som fått samhället att ändra riktning, allt för att ge åskådaren en upplevelse av att tillvaron inte behöver vara som den är precis just nu, förklarar han, ombedd att berätta om sin drivkraft.

– Att se våra villkor i relation till andra villkor i en annan tid, allt är inte nödvändigtvis som det behöver vara. Vi förstår att det finns alternativ.

Övergivna förorter

För att göra det har han framför allt utforskat historiska skeenden i Vancouver, men också varit i Detroits övergivna förorter, på Kuba och i Berlin. Men Stan Douglas gör också filmiska iscensättningar, med många skådespelare, statister och ambitiös scenografi både för sina videoverk och för sina stillbilder. Fotografierna från Angola är i själva verket tagna utanför Los Angeles, berättar han. I bildserien "Disco Angola" från 2013 intar han själv rollen som pressfotograf för att skildra inbördeskriget i Angola parallellt med den spirande diskoscenen i New York.

– Jag har alltid varit intresserad av glömda kulturer och från början var disco en alternativ subkultur, men det har glömts bort på grund av John Travolta.

De fattigas husbåtar

I dagarna har han avslutat två års arbete med några fotografier från 1920-talets Vancouver nattetid, bland annat på hundratals husbåtar placerade på området mellan hög- och lågvatten, tillgängligt även för de allra fattigaste. Douglas, känd för sina skickliga kombinationer av det analoga och digitala, har den här gången tagit hjälp både av historiska fotografier och av 3D-konstnärer för att få fram, som han säger, en fjärde dimension.

– Det är bilder som är så mörka att de på sätt och vis inte går att ta, och av platser som inte längre finns, det är omöjliga bilder som jag skapat.

När han en gång valde fotografiet som konstart var det för den oförutsägbarhet som finns även med minutiösa förberedelser och iscensättningar.

– Och sättet att hantera det är vad som gör en bra fotograf.