Fakta: Göran Palm

Född: 1931 i Uppsala.

Bakgrund: Studerade vid Uppsala universitet där han tog filosofie kandidatexamen 1956. Verkade sedan som lärare vid olika folkhögskolor. Skrev också för Bonniers Litterära Magasin, samt var litteraturkritiker i Expressen.

Debuterade: Med diktsamlingen "Hundens besök" 1961. Nästa bok, "Världen ser dig" 1964 befäste bilden av Göran Palm som poet, med en lyrik som uppfattades som ett utslag av "nyenkelhet".

Politiskt engagerad: Använde sitt starka politiska engagemang i böcker som "En orättvis betraktelse" 1966 och "Indoktrineringen av Sverige" 1968.

Självbiografiskt berättande: Var 1982 med och grundade Liv i Sverige, en förening som vill främja det självbiografiska berättandet. Var i flera år dess ordförande.

Priser: Tilldelades Aftonbladets litteraturpris 1964, mottog Ferlinpriset 2003 och fick 2006 tillsammans med Bodil Malmsten dela på Ivar Lo-Johanssons personliga pris.

Han debuterade som poet 1961 med diktsamlingen "Hundens besök", som med tidens språkbruk kategoriserades som "nyenkel poesi". Med tiden kom Göran Palm att betraktas som en radikal förnyare av den svenska litteraturen.

– Han var en äkta samhällsradikal som lät radikalismen flytta in i litteraturen också, säger författaren Göran Greider.

Politiskt engagerad

Det politiska engagemanget präglade böcker som "En orättvis betraktelse" (1966), "Indoktrineringen i Sverige" (1968) och böckerna om LM Ericsson (1972 och 1974). De sistnämnda böckerna föregicks av ett års anställning på telefonaktiebolaget.

Författaren och akademiledamoten Per Wästberg umgicks mycket med Palm under gymnasie- och universitetsåren och beskriver vännen som "lättsam och lätt att skratta med".

– Även om jag inte alltid delade hans litterära smak och inriktning hade vi mycket roligt tillsammans när vi väl träffades, eftersom vi hade samma humor, säger Per Wästberg till TT.

– Han var oerhört engagerad, först en estet och sedan gick han kraftfullt mot modernismen och introducerade det vi kallar nyenkelhet.

"Han kommer tillbaka"

1984 utkom Göran Palms mest kända verk "Sverige – en vintersaga" som 1989, 1997 och 2005 följdes upp med fler delar. Förläggaren Björn Eklund som gav ut flera av hans böcker berättar att författaren ägnade sina sista år åt en omarbetning av "Sverige – en vintersaga".

– I den nya utgåvan heter den "Vintersagan Sverige" och det var så han ville ha det. Han hann färdigställa allting så den kommer ut i augusti. Han har alltså skrivit om hela den här 1 500-sidors-dikten. Varenda rad. För han var inte nöjd. Så man kan säga att han inte har passerat än. Han kommer tillbaka.

Göran Greider håller Göran Palms livsverk högt.

– Han var en av mina favoritpoeter. Han öppnade poesin, förnyade den, försökte få bort det aristokratiska, exklusiva som hade stängt ute en massa läsare.

Boken "Indoktrineringen av Sverige" kom att betyda mycket för Göran Greiders eget politiska uppvaknande, säger han.

– Sedan krönte han alltihop med "Vintersagorna" på versepos, som jag tyckte var häpnadsväckande – han tog liksom mått på hela Sverige.

Göran Palms bortgång uppmärksammas på sociala medier, av bland andra Expressens kulturchef Karin Olsson.

"Göran Palm var en av de där poeterna som lyckades vara både radikal och folklig. Vem kan inte recitera något av Palm?", skriver hon på Twitter.