Fakta: "Narcos"

Tv-serie skapad och producerad av Chris Brancato, Carlo Bernard och Doug Miro för Netflix. Säsong ett började sändas i augusti 2015.

I den första säsongen kretsade handlingen kring den colombianske knarkkungen Pablo Escobars liv från 1970-talet till 1992 när han rymde från fängelset La Catedral.

José Padilha ("Tropa de elite") står för en stor del av regin. I rollerna syns bland andra Damian Alcazar, Paulina Gatan och Pedro Pascal.

Säsong två börjar strömmas på Netflix 2/9.

– Pablo Escobar var en oerhört ond människa – samtidigt som det sägs att han var en fantastisk pappa, en bra make, en god vän, säger Wagner Moura per telefon från London och fortsätter:

– Jag ville skildra honom som en människa. Han var definitivt ingen Robin Hood, men han kunde också ha goda sidor.

Megastjärna på hemmaplan

I hemlandet Brasilien är han en megastjärna. I Europa är han mest känd för huvudrollen i de både hyllade och kritiserade polisfilmerna "Tropa de elite" 1 och 2. "Narcos" är det hittills största och internationellt mest uppmärksammade han gjort, och inför den avslutande säsongen har han under sommaren rest runt i världen för att ge intervjuer.

– I den första serien följde vi honom under tio år. Den nya säsongen är koncentrerad till hans sista år, från det att han flydde från fängelset till han blev skjuten. Det handlar om honom på flykt och om hur han försökte hålla ihop sin familj.

Moura har läst allt som skrivits om Escobar, men han träffade aldrig någon av dennes efterlevande, eftersom han ville skapa sin egen bild av knarkkungen.

– Det finns så många olika Pablo Escobar, alla hade olika uppfattningar om honom. Han var mycket komplicerad och det var mitt jobb att försöka få ihop allt i en och samma rollfigur. Många älskade honom, inte minst de fattiga som han hjälpte, medan hans offer såg honom som en vidrig psykopat. Han hade makt, och makt är sexigt. Det gjorde honom attraktiv,

"Det mesta sant"

Moura menar att ungefär 80 procent av det vi ser i serien stämmer med verkligheten.

– Vissa situationer är påhittade, vissa karaktärer likaså. Men det mesta är sant.

Den smale Moura fick gå upp 20 kilo för att spela Escobar. Han arbetade också med kroppen och körde fram magen för att se tjock ut.

– Det innebar att jag fick gå på ett speciellt sätt, och en person som hade känt Escobar sa precis så där gick Pablo.

Moura planerar nu sin regidebut, en verklighetsbaserad thriller som ska produceras av "Guds stad"-producenten Fernando Mereilles. Den ska göras i Mouras hemstad Rio.